Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Lindes utspel mot Israel väcker ilska

Innan Israels nya regering hade kommit på plats eller fattat ett enda beslut valde Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att ställa sig bakom ett EU-uttalande med en varning till Israel.

Inte särskilt konstruktivt, menar Israels ambassadör i Sverige Ilan Ben-Dov.

Nyheter · Publicerad 10:32, 30 apr 2020

”Vi beklagar den hast med vilken den svenska utrikesministern @AnnLinde valt att kritisera Israel. Inte ett särskilt konstruktivt sätt att välkomna en ny israelisk regering som inte ens har börjat sin mandatperiod och ett beslut som inte ens har fattats. Uppmuntrande att inte alla EU-medlemmar följde efter.”

Så skriver Ilan Ben-Dov på Twitter sedan Ann Linde ställt sig bakom en skrivning från EU:s utrikeschef Josep Borrell. EU menar att man gärna fortsätter samarbetet med Israel i kampen mot coronaviruset. Men sedan byter man ton och påpekar att EU:s syn på ”de ockuperade områdena” förblir oförändrad.

”EU upprepar att varje annektering skulle utgöra ett allvarligt brott mot internationell rätt.”

Just ett möjligt övertagande från israelisk sida i delar av det som kallas Västbanken har diskuterats och är något som USA öppnat för. Men EU tar avstånd från detta.

Flera EU-länder valde dock även denna gång att inte ställa sig bakom uttalandet. På samma sätt var det tidigare i år då Borrell, som av många länge uppfattats som Israelkritisk, försökte få igenom ett gemensamt EU-uttalande för att fördöma fredsplanen från USA:s president Donald Trump. Då blockerades det av bland andra Ungern och Italien.

Sverige är dock ett av de länder som valt att stå bakom den skarpa skrivningen från EU till Israels nya regering. Ann Linde menar på Twitter att en annektering skulle utgöra ett hot mot en tvåstatslösning.

”Har ni med något om palestinsk terror, uppvigling, Hamas eller palestinska myndighetens löner till terrorister? Är det något av det som ’går emot internationell rätt och allvarligt hotar tvåstatslösningen’?” frågar människorättsjuristen och debattören Arsen Ostrovsky retoriskt i ett svar till Linde.

Även från officiellt håll i Israel skapar EU-utspelet ilska.

– Det är olyckligt att läsa att Josep Borrell, som påstår sig ha förtroendet att förvalta EU:s utrikesrelationer, väljer att välkomna den nya regeringen för en central EU-partner på detta sätt, säger Israels utrikesminister Israel Katz enligt israeliska medier.

Katz noterar också att EU inte heller denna gång står enat i Israelkritiken, något som han anser väcker frågor kring vem EU:s utrikeschef egentligen företräder med sina åsikter.

Jerusalem Post rapporterar att åtta av de 27 EU-länderna motsatte sig det senaste uttalandet, vilket enligt tidningen är fler än vid något annat tillfälle då EU adresserat Israel.

Vi beklagar den hast med vilken den svenska utrikesministern @AnnLinde valt att kritisera Israel.