En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Lindes utspel mot Israel väcker ilska

Innan Israels nya regering hade kommit på plats eller fattat ett enda beslut valde Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att ställa sig bakom ett EU-uttalande med en varning till Israel.

Inte särskilt konstruktivt, menar Israels ambassadör i Sverige Ilan Ben-Dov.

Nyheter · Publicerad 10:32, 30 apr 2020

”Vi beklagar den hast med vilken den svenska utrikesministern @AnnLinde valt att kritisera Israel. Inte ett särskilt konstruktivt sätt att välkomna en ny israelisk regering som inte ens har börjat sin mandatperiod och ett beslut som inte ens har fattats. Uppmuntrande att inte alla EU-medlemmar följde efter.”

Så skriver Ilan Ben-Dov på Twitter sedan Ann Linde ställt sig bakom en skrivning från EU:s utrikeschef Josep Borrell. EU menar att man gärna fortsätter samarbetet med Israel i kampen mot coronaviruset. Men sedan byter man ton och påpekar att EU:s syn på ”de ockuperade områdena” förblir oförändrad.

”EU upprepar att varje annektering skulle utgöra ett allvarligt brott mot internationell rätt.”

Just ett möjligt övertagande från israelisk sida i delar av det som kallas Västbanken har diskuterats och är något som USA öppnat för. Men EU tar avstånd från detta.

Flera EU-länder valde dock även denna gång att inte ställa sig bakom uttalandet. På samma sätt var det tidigare i år då Borrell, som av många länge uppfattats som Israelkritisk, försökte få igenom ett gemensamt EU-uttalande för att fördöma fredsplanen från USA:s president Donald Trump. Då blockerades det av bland andra Ungern och Italien.

Sverige är dock ett av de länder som valt att stå bakom den skarpa skrivningen från EU till Israels nya regering. Ann Linde menar på Twitter att en annektering skulle utgöra ett hot mot en tvåstatslösning.

”Har ni med något om palestinsk terror, uppvigling, Hamas eller palestinska myndighetens löner till terrorister? Är det något av det som ’går emot internationell rätt och allvarligt hotar tvåstatslösningen’?” frågar människorättsjuristen och debattören Arsen Ostrovsky retoriskt i ett svar till Linde.

Även från officiellt håll i Israel skapar EU-utspelet ilska.

– Det är olyckligt att läsa att Josep Borrell, som påstår sig ha förtroendet att förvalta EU:s utrikesrelationer, väljer att välkomna den nya regeringen för en central EU-partner på detta sätt, säger Israels utrikesminister Israel Katz enligt israeliska medier.

Katz noterar också att EU inte heller denna gång står enat i Israelkritiken, något som han anser väcker frågor kring vem EU:s utrikeschef egentligen företräder med sina åsikter.

Jerusalem Post rapporterar att åtta av de 27 EU-länderna motsatte sig det senaste uttalandet, vilket enligt tidningen är fler än vid något annat tillfälle då EU adresserat Israel.

Vi beklagar den hast med vilken den svenska utrikesministern @AnnLinde valt att kritisera Israel.

En miljon muslimer väntar på en kopp te

Ledare Sveriges demografiska karta är stadd i snabb förändring. År 2021 var strax över två miljoner... lördag 12/6 00:10

Att nå människor i olika kulturer

Missionsglimten Jag och en kollega ledde en workshop i Chiang Mai, Thailand, för en tid sedan. Den handlade om hur... lördag 12/6 00:00

Hur är det med Israels skyldighet att försvara sin befolkning?

Israelkommentar Anklagelserna om att Israel använder oproportionerligt våld är stående i varje attack Israel blivit...

Världen idag gratulerar: Mikael Swetzén, 30 år

Resenär. Han har redan bott utomlands vid ett flertal tillfällen, besökt fyrtio länder och arbetat som...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier