Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Liberalerna vill förbjuda alla konfessionella friskolor

Liberalerna vill se ett totalstopp för religiösa friskolor. Partiet har tidigare velat stoppa nyetablering av dessa skolor, men nu anser partistyrelsen att även befintliga religiösa friskolor ska avvecklas under nästa mandatperiod.

– Det vore definitivt ett brott mot religionsfriheten och skulle aldrig gå igenom i Europadomstolen, säger Kristna friskolerådets ordförande Jan Rosman till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 jun 2022

Nu går Liberalerna ut och kräver ett totalstopp för fristående skolor med konfessionell inriktning. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot. Sveriges konfessionella friskolor, även de kristna, ska avvecklas under nästa mandatperiod, enligt partiets nya ställningstagande.

– Vi ser att det här är en del av att strama upp hela friskolesystemet, slå vakt om valfriheten. Men religionsutövningen och att lära sig om en speciell religion, att ha den prägeln, det får man lösa på annat sätt som förälder. Det finns mängder av utmärkta söndagsskolor, säger partiledaren Johan Pehrson till Ekot.

Regeringen vill införa ett etableringsstopp för nya skolor med konfessionell inriktning från och med 2024 och ett förbud mot utökning av de befintliga religiösa friskolornas verksamhet. Enligt Ekot är det dock tveksamt om skolminister Lina Axelsson Kihlblom hinner lägga en proposition angående detta före valet.

Fram tills nu har Liberalerna haft samma ståndpunkt som regeringen i frågan, men nu har en i stort sett enig partistyrelse ställt sig bakom partiledaren Johan Pehrsons linje, att helt förbjuda konfessionella friskolor inom ramen för det svenska skolväsendet.

Skolor med särskilda minoritetsprofiler ska dock tillåtas, exempelvis de judiska, anser partiledningen.

Liberalernas ledning bedömer att deras förslag är förenligt med de internationella konventioner som Sverige undertecknat och att detta inte har med religionsfrihet att göra.

Men det håller inte Kristna friskolerådets ordförande Jan Rosman med om.

– Det stämmer verkligen inte. Det vore definitivt ett brott mot religionsfriheten, säger han till Världen idag.

– Om ett sådant förslag skulle gå igenom skulle vi naturligtvis överklaga till Europadomstolen, och där skulle det aldrig gå igenom, fortsätter han.

Vi måste kunna tänka och tro som vi vill och ändå vara verksamma inom svenskt utbildningsväsende, menar Rosman.

– Allt annat är diskriminering av troende. Liberalerna vill profilera sig som det främsta förbjudarpartiet och vinna röster på att vara emot religion i allmänhet. Det är en sorts populism.

Jan Rosman skulle önska att politikerna tog ansvar för att säkerställa barns och ungas frihet till att utöva sin tro, i stället för att bara tala om frihet från religion.

Det liberala utspelet har mött kritik från olika håll, bland annat från Magnus Jacobsson, riksdagsledamot för KD.

”Liberalerna verkar inte vara särdeles liberala. Det är inom kyrkan som de mänskliga rättigheterna och demokratin växte fram. Att förbjuda religiösa friskolor är ett brott mot dessa rättigheter”, skriver han på Twitter.

Det vore definitivt ett brott mot religionsfriheten.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier