Saliga är ni som hungrar nu, för ni ska bli mättade. Saliga är ni som gråter nu, för ni ska få skratta.
Lukasevangeliet 6:21

Världen idag

Liberal tv-jätte tappar mark efter skandaler

Presidentskifte, skandaler och falska Trumpbeskyllningar. Det är några av skälen till att det mäktiga amerikanska tv-bolaget CNN på ett år gått från att vara USA:s populäraste till att nu ligga långt efter de största konkurrenterna.

Nyheter · Publicerad 08:00, 14 jan 2022

De amerikanska mediejättarna har länge varit en viktig del för att förstå det politiska landskapet i USA, och hur det förändras. I början av 2021 intog CNN, som ofta uppfattas ha en viss liberal lutning och stå närmare Demokraterna, en särställning i USA:s tv-landskap.

För första gången sedan år 2000 hade man tryckt tillbaka sin konservativa konkurrent Fox News till en tredje plats i nationella mätningar och en topp i antal tittare kom i samband med den uppmärksammade stormningen av Kapitolium i januari 2021. Men sedan kom raset.

CNN har på ett år gått från att vara störst till att ligga trea efter MSNBC och Fox, rapporterar bland andra nyhetssajten The Daily Beast. Och ett nedslag under en decembervecka visar enligt sajten att CNN hamnar ännu längre ner när det gäller publikbetyget, som 17:e bland kabelkanalerna. Så vad har hänt?

Att Donald Trump, som ofta uttalade sin avsky mot CNN, fick lämna Vita huset är ironiskt nog enligt bedömare ett av skälen till att kanalen tappat tittare. Trump drog överlag mycket publik till amerikanska, och för den delen även svenska, nyhetsmedier. Inte minst till sådana som uppfattades ha en kritisk inställning till den dåvarande presidenten.

Men CNN fick tillsammans med bland andra Washington Post och New York Times också ta emot en rejäl skopa kritik för hur man hanterat den så kallade Steele-rapporten om Trumps kopplingar till Ryssland.

Rapporten slog ned som en bomb 2017 och innehöll bland annat påståenden av mycket generande sexuell karaktär om Trump, uppgifter som många menade skulle göra att Rysslands president Vladimir Putin hade en hållhake på USA.

Men under förra året sänktes uppgifterna i rapporten totalt. Washington Post fick avpublicera och korrigera många artiklar, och flera andra medier, däribland CNN, har fått gå ut med interna granskningar där man konstaterar sin egen delaktighet i den misslyckade journalistiken.

CNN har också fått hård kritik för att man under förra året valde att, till skillnad från andra mediebolag, låta Jeffrey Toobin fortsätta medverka som juridisk expert. Toobin, journalist och jurist, hamnade i hetluften sedan han under ett redaktionsmöte via Zoom ertappats med att delta i en sexchatt.

Saken blev mycket uppmärksammad i USA och många valde att ta avstånd från Toobin. Men numera syns han återigen i CNN:s sändningar.

Man skakades också av en annan personrelaterad skandal. Det uppburna tv-ankaret och ansiktet utåt för tv-bolaget, Chris Cuomo, fick nyligen sparken. Orsaken är att det avslöjats att han försökt hjälpa sin bror, Andrew Cuomo, som tills nyligen var guvernör i New York, när denne anklagades för sexuella trakasserier.

Andrew Cuomo fick lämna sin post, och när det blev känt hur djupt involverad Chris Cuomo varit i att använda sina mediekontakter för att försöka rentvå sin bror, fick han gå från tv-bolaget.

SR:s program tar fel om Gud och naturvetenskap

Ledare Sveriges Radio P1 har lanserat en ny programserie med rubriken ”Som fan läser Bibeln”. Det är en... onsdag 25/5 00:10

Israeliskt företag lanserar inomhus-gps för handeln

GPS. Ett israeliskt företag har uppfunnit ett gps-system för inomhusbruk som ska hjälpa kunder att hitta... torsdag 26/5 11:00

Vilket skydd behövs?

Vardagskrönika Det var inte länge sedan som Magdalena Andersson blev statminister, en historisk händelse då vi för... onsdag 25/5 00:10

Res upp hoppets borg i din omgivning

Inför söndag De senaste dagarna har det varit kraftiga vindar här i fjällvärlden. Guds ande liknas vid vinden... onsdag 25/5 00:00

Senaste nytt

    Israel är alltid skyldig – oavsett

    Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den...
    Följ Världen idag i sociala medier