Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl.
Matteus 6:20

Världen idag

Liberal tv-jätte tappar mark efter skandaler

Presidentskifte, skandaler och falska Trumpbeskyllningar. Det är några av skälen till att det mäktiga amerikanska tv-bolaget CNN på ett år gått från att vara USA:s populäraste till att nu ligga långt efter de största konkurrenterna.

Nyheter · Publicerad 08:00, 14 jan 2022

De amerikanska mediejättarna har länge varit en viktig del för att förstå det politiska landskapet i USA, och hur det förändras. I början av 2021 intog CNN, som ofta uppfattas ha en viss liberal lutning och stå närmare Demokraterna, en särställning i USA:s tv-landskap.

För första gången sedan år 2000 hade man tryckt tillbaka sin konservativa konkurrent Fox News till en tredje plats i nationella mätningar och en topp i antal tittare kom i samband med den uppmärksammade stormningen av Kapitolium i januari 2021. Men sedan kom raset.

CNN har på ett år gått från att vara störst till att ligga trea efter MSNBC och Fox, rapporterar bland andra nyhetssajten The Daily Beast. Och ett nedslag under en decembervecka visar enligt sajten att CNN hamnar ännu längre ner när det gäller publikbetyget, som 17:e bland kabelkanalerna. Så vad har hänt?

Att Donald Trump, som ofta uttalade sin avsky mot CNN, fick lämna Vita huset är ironiskt nog enligt bedömare ett av skälen till att kanalen tappat tittare. Trump drog överlag mycket publik till amerikanska, och för den delen även svenska, nyhetsmedier. Inte minst till sådana som uppfattades ha en kritisk inställning till den dåvarande presidenten.

Men CNN fick tillsammans med bland andra Washington Post och New York Times också ta emot en rejäl skopa kritik för hur man hanterat den så kallade Steele-rapporten om Trumps kopplingar till Ryssland.

Rapporten slog ned som en bomb 2017 och innehöll bland annat påståenden av mycket generande sexuell karaktär om Trump, uppgifter som många menade skulle göra att Rysslands president Vladimir Putin hade en hållhake på USA.

Men under förra året sänktes uppgifterna i rapporten totalt. Washington Post fick avpublicera och korrigera många artiklar, och flera andra medier, däribland CNN, har fått gå ut med interna granskningar där man konstaterar sin egen delaktighet i den misslyckade journalistiken.

CNN har också fått hård kritik för att man under förra året valde att, till skillnad från andra mediebolag, låta Jeffrey Toobin fortsätta medverka som juridisk expert. Toobin, journalist och jurist, hamnade i hetluften sedan han under ett redaktionsmöte via Zoom ertappats med att delta i en sexchatt.

Saken blev mycket uppmärksammad i USA och många valde att ta avstånd från Toobin. Men numera syns han återigen i CNN:s sändningar.

Man skakades också av en annan personrelaterad skandal. Det uppburna tv-ankaret och ansiktet utåt för tv-bolaget, Chris Cuomo, fick nyligen sparken. Orsaken är att det avslöjats att han försökt hjälpa sin bror, Andrew Cuomo, som tills nyligen var guvernör i New York, när denne anklagades för sexuella trakasserier.

Andrew Cuomo fick lämna sin post, och när det blev känt hur djupt involverad Chris Cuomo varit i att använda sina mediekontakter för att försöka rentvå sin bror, fick han gå från tv-bolaget.

De hätska angreppen på demokratin måste upphöra

Ledare Nu måste det vara slut med smutskastningen av demokratin! Ett val har genomförts där flertalet... tisdag 27/9 00:10

Första kvinnan att leda Italien

Ledare Nyckfullheten i italiensk politik gör att högerblockets framgångar i söndagens val inte... tisdag 27/9 00:00

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8) De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt... tisdag 27/9 00:00

Tillbedjan ändrar atmosfär och förväntan

Bönekrönika ”Men det kommer en tid, och den är redan här, när sanna tillbedjare ska tillbe Fadern i ande och... tisdag 27/9 00:00

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8) De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier