Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Lewi Pethrus kan få en andra gata uppkallad efter sig

Den legendariske pingströrelseledaren Lewi Pethrus kan snart få ytterligare en svensk gata uppkallad efter sitt namn. Det är de lokala Kristdemokraterna i Sundbybergs kommun som vill byta namn på en lokal gata, där Pethrus en gång bodde.

Nyheter · Publicerad 13:00, 26 jan 2020

Motionen med förslaget i fråga togs upp på kommunfullmäktiges sammanträde i Sundbyberg strax före jul, och remitterades vidare till kommunstyrelsen för beredning. När ärendet är färdigberett, ska det komma tillbaka till kommunfullmäktige för beslut.

Den gata som det handlar om heter Karlavägen, och ligger i stadsdelen Duvbo, där Pethrus en gång bodde. Då det finns flera andra gator med namnet Karlavägen i Stockholmsområdet, så menar de lokala Kristdemokraterna att ett namnbyte, så att gatan i stället namnges efter Pethrus, vore på sin plats.

”Ett namnbyte i Sundbyberg är klokt att överväga för att undvika förväxlingar som kan uppstå, exempelvis om någon ringer efter ambulans. Med tanke på att Sundbyberg kan uppkalla gatonr eller platser efter en avliden person och att huset som Lewi Pethrus bodde i ännu står kvar, finns det goda skäl för vårt förslag”, skriver KD i sin motion.

Lewi Pethrus, som blev känd som pastor i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm och ledare inom pingströrelsen i stort, grundade också tre välkända organisationer, nämligen LP-stiftelsen som jobbar med missbrukarvård, den kristna tidningen Dagen, samt just det parti som i dag heter Kristdemokraterna.

Han har redan en svensk gata uppkallad efter sitt namn, i form av Lewi Pethrus gränd, som löper längs med Filadelfiakyrkan i Stockholm, utmed byggnadens västra och södra sida.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10