Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Oxfords universitet har lovat att underlätta för svarta studenter, något som nu ifrågasätts. Bilden visar Christ Church College i Oxford. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Lättad studiebörda för svarta debatteras

Det prestigefyllda lärosätet Oxford university erbjuder nu svarta studenter att ansöka om att bli mildare bedömda. Orsaken är att man anses kunna ha påverkats negativt i sina studier sedan George Floyds dödades och av det påföljande skeendet kring massprotesterna.

I USA har en lärare som motsatt sig att bedöma svartas studieresultat mer välvilligt blivit avstängd.

Nyheter · Publicerad 14:57, 25 jun 2020

Bör svarta elever som kan ha mått dåligt av den senaste tidens uppmärksamhet kring rasism, polisvåld, protester och upplopp bedömas annorlunda än andra elever i skolan?

Den frågan sveper just nu igenom utbildningsväsendet i flera länder. På Oxford university i Storbritannien gick ett större antal studenter samman och skrev ett brev till skolledningen där man ville se just sådan särbehandling, något universitetsledningen nu ställt sig bakom.

”Vi uppmuntrar alla studenter med förmildrande omständigheter att ansöka om att hänsyn ska tas till dessa”, skriver universitetsrektorn Louise Richardson i ett öppet brev på lärosätets webbplats.

Där meddelas också att fler svarta rådgivare ska anlitas och studenter som upplever att arbetsbördan blivit för tung på grund av händelserna uppmanas att ta upp detta med respektive lärare, som i sin tur har fått direktiv om att vara lyhörd för elevernas önskemål.

Oxford university säger sig också helhjärtat ställa sig bakom visionen hos organisationen Black lives matters.

Kritiken mot beslutet på universitetet har varit hård. Vissa anser att man med detta sänker sina akademiska krav, något som kan slå tillbaka mot studenterna senare i utbildningen och arbetslivet. Andra påpekar att svarta studenter kan uppleva erbjudandet som ett förminskande av deras förmåga att klara av studierna.

I USA har liknande krav på mildrad bedömning av svarta hörts. En lärare vid universitet UCLA i Los Angeles fick mejl av en student med sådana önskemål och svarade att han inte förstår hur man ska kunna avgöra vilka studenter som drabbats värst av det som hänt senaste tiden.

Han hänvisade också till Martin Luther Kings ord att människor inte ska bedömas utifrån sin hudfärg:

”Tror du att ditt önskemål skulle stå i konflikt med MLK:s uppmaning?”, frågade läraren provokativt i sitt mejlsvar till eleven, rapporterar lokala medier.

Han har nu tills vidare blivit avstängd och skolan ska överväga hans framtid på universitetet.

”Vi uppmuntrar alla studenter med förmildrande omständigheter att ansöka om att hänsyn ska tas till dessa”

Andens besökelsetid pågår i denna stund

Ledare Gud är både tre och en. Vi tror på en Gud, som uppenbarar sig i tre personer, Fadern, Sonen och... lördag 1/8 00:00

Minister vill införa vigseltvång

Vigseltvång. Jämställdhetsministern Åsa LIndhagen (MP) vill frånta alla de samfund vigselrätten som inte viger... måndag 3/8 20:00

Ideologi ännu tydligare på reducerat Pride

Ledare Nästan alla offentliga arrangemang denna vår och sommar ställs in. Stockholm Pride genomförs dock... torsdag 30/7 00:00

Pastor Roland Hellsten har fått flytta hem

Pastorn och bibelläraren Roland Hellsten har avlidit efter en tids sjukdom. Han arbetade som pastor... måndag 3/8 19:00

Polisprofil: ”Kan polisen ställa upp i marsch för livet?”

Pride. Ännu en gång har landets polismyndighet valt att delta i Pride. Tidigare polismannen Olavi... måndag 3/8 17:00

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt