Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Larm: Personer utan bank-id hamnar utanför

När samhället under pandemin har blivit allt mer digitalt hamnar många personer som saknar e-legitimation utanför. En av dem är 70-årige Conny Bergqvist, som tvingas gå i butiker trots att han är i riskgrupp.

– Det känns lite som att man är en andra klassens medborgare, säger han.

Nyheter · Publicerad 08:00, 10 jan 2021

Kontakt med myndigheter, ärenden hos banken, beställning av varor eller något så enkelt som att köpa en bussbiljett. Conny Bergqvist behöver be om hjälp med allt – i alla fall om han vill göra det online.

På grund av en lätt intellektuell funktionsnedsättning har han inte kunnat få e-legitimation. I takt med att samhället digitaliseras allt mer stängs fler dörrar för honom.

– Det känns inte bra, jag blir beroende av att få hjälp av andra människor. Om det är något jag inte kan få hjälp med så är det kört, säger han.

Han önskar att han kunde vara mer självständig, och mindre beroende av stöd från sin förvaltare och redan hårt belastad servicepersonal.

– Vi pratar om att vi ska ha ett samhälle för alla men när det kommer till kritan så känns det lite som att man är en andra klassens medborgare, säger han.

Conny Bergqvist är inte ensam. Fem procent av de svenska internetanvändarna saknar mobilt bank-id, enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2020.

Även de som har tillgång till mobilt bank-id kan uppleva det som krångligt.

– Det är ett jätteproblem. Fler och fler företag och myndigheter utgår från att det är något folk kan använda, men det finns en stor grupp människor som blir helt utestängda, säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet.

För många har problemet förvärrats under pandemin. När människor uppmanas undvika att såväl gå i butiker som att ha onödiga möten och kontakter med andra så vänder sig många till digitala alternativ. Men en stor grupp har inte den möjligheten.

För Conny Bergqvist innebär avsaknaden av e-legitimation att han inte kan beställa saker på internet utan hjälp, och han tvingas ut i affärer trots att han är i riskgrupp.

– Äta måste jag ju, så det återstår inte mycket annat än att gå och handla själv, säger han.

Conny Bergqvist betonar att han inte har något emot att få hjälp, men återkommer hela tiden till att det måste få ske på hans villkor.

– Jag tycker att det är en grundläggande mänsklig rättighet att själv få avgöra när jag ska be om hjälp. Nu har jag inget val.

Malin Ekman Aldén efterlyser fler alternativa lösningar för de som inte kan ha mobilt bank-id.

– Digitaliseringen går väldigt fort, men vi måste tänka på att alla har olika förutsättningar för att hänga med. Det är ett stort och viktigt problem att lösa.

E-legitimation och utanförskap

En e-legitimation motsvarar en vanlig legitimation såsom ett id-kort eller körkort. Den utfärdas av till exempel banker och kan vara i form av en fil på en hårddisk eller ett kort.

Bank-id, som har tjänsten Mobilt bank-id, är Sveriges största e-legitimation och utfärdas av tolv banker i samarbete.

Nära en av fem svenskar behöver hjälp med att installera ett mobilt bank-id och skapa ett eget e-postkonto. Det visar Internetstiftelsens rapport Digitalt utanförskap 2020, som också konstaterar att de tjänsterna ”ofta är en förutsättning för att ta del av flera digitala tjänster”.

Källa: Nationalencyklopedin, Bank-id

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier