Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Lämnade hbtq-liv: ”Gudsmötet avgörande”

Det finns många exempel på människor som valt att lämna en homosexuell livsstil efter ett livsförvandlande möte med Jesus. Ofta har de fått hjälp genom kristen själavård och förbön. Men hur blir det med den möjligheten i framtiden om ett förbud mot ”omvändelseterapi” införs i Sverige? 

– Det är en grundläggande del av religionsfriheten att kunna fortsätta be för människor och hjälpa dem hantera sin sexualitet på ett sätt som ärar Gud, menar teologen Ray Baker.

Nyheter · Publicerad 15:47, 20 aug 2020

I en amerikansk dokumentärfilm med titeln I ljuset kom de ut (Such were some of you), berättar 29 olika personer om sin brottningskamp med attraktion till människor av samma kön, men också hur de senare fått kraft att lämna sin homosexuella livsstil efter livsförvandlande möten med Jesus. 

Det som blir tydligt i filmen är att det är mötet med Jesu kärlek som har satt dessa människor fria. 

– Jag upptäckte att när jag sökte efter heterosexualitet i stället för att söka efter Jesus Kristus kom jag ingen vart, säger en av de medverkande. 

Alla vittnar om att förändring är möjlig, även om de fortfarande kan uppleva frestelser. För de flesta har det varit en process av helande och helgelse. 

– Frihet är inte frånvaron av kamp, men sann frihet är förmågan att säga nej, förklarar Stephan Black, en annan av de medverkande i filmen. 

Psykologen och familjeterapeuten Julie Hamilton är en av de sakkunniga i dokumentären. Hon menar att sår i själen kan vara en orsak till homosexuella känslor. 

Många av dem som ger sina vittnesbörd i filmen har fått hjälp att lämna en homosexuell livsstil genom förbön och kristen själavård. 

– Jag hade en fantastisk, kristen rådgivare som verkligen hjälpte mig reda ut några av mina identitetsproblem, säger Brenna K Simonds. 

Men vad skulle hända med möjligheten att få sådan hjälp om det blev ett lagstadgat förbud mot ”omvändelseterapi” i Sverige. 

Teologen Ray Baker har tidigare berättat för Världen idag om sin egen brottningskamp med homosexuella känslor. Sedan många år tillbaka är han lyckligt gift med en kvinna och jämte Olof Edsinger redaktör bakom antologin  Bekänna färg

Ray Baker anser att förbön och själavård tillhör religionsfriheten, oavsett anledning till att människor söker hjälp. Vare sig de är frånskilda, aldrig har varit gifta eller om de dras till människor av samma kön, så är det viktigt att hjälpa människor hantera sin sexualitet på ett sätt som ärar Gud, menar han. 

– Staten ska inte sätta gränser för hur kristna utövar sin tro. Däremot kan det behövas en sund praxis i mötet med människor, oavsett sexualitet. Så att präster och pastorer vet var gränserna går, säger Baker som menar att det funnits tillfällen när välmenande troende agerat ovist i förbönssituationer. 

När han själv ber för människor vill han inte bygga upp orealistiska förväntningar, som att alla frestelser skulle försvinna.

Världen idag har tidigare intervjuat människor som vittnat om att de valt bort en livsstil med utlevd homosexualitet till förmån för ett liv i celibat.

Staten ska inte sätta gränser för hur kristna utövar sin tro.

Dokumentärfilmen I ljuset kom de ut (Such were some of you)

Finns att se i Play-arkivet på Himlen TV7.

Är producerad av David Kyle Foster, Pure Passion Media. Han är själv en av dem som ger sitt vittnesbörd i filmen.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft!

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

S-topp och M-politiker pausar politiken efter möte med Hamaskoppling

Politik. Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) som kritiserats för sin medverkan vid en palestinsk konferens i... onsdag 31/5 22:00

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00