Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

”Oskuldsoperationer” väcker kritik. Bilden är från en annan operation. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Läkare utför omstridda ”oskuldsoperationer”

Minst fem privata kliniker i Sverige erbjuder så kallade ”oskuldsoperationer” till hedersutsatta kvinnor, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är hemskt, säger kvinnorättskämpen Soheila Fors som kommit i kontakt med flera av kvinnorna.

Nyheter · Publicerad 14:26, 31 okt 2022

Syftet med de kontroversiella operationerna är att kvinnorna ska blöda på bröllopsnatten för att visa att de är oskuld.

– Jag undrar hur dessa läkare tänker? säger KD-politikern Soheila Fors som driver ”tehus” för hedersutsatta kvinnor.

Hon berättar i SVT-inslaget att hon kommer i kontakt med kvinnor som får infektioner och i vissa fall får svårt att bli gravida på grund av operationerna.

Det är i dag inte olagligt att utföra operationerna om patienten är över 18 år. De läkare som SVT intervjuar uppger att de gör ingreppen för att rädda kvinnorna.

– Alternativet för de här unga tjejerna är att de måste bryta helt med sin familj och leva under skyddad identitet, säger en kirurg.

Experter pekar dock på att ingreppet cementerar myten om att det finns en mödomshinna som spricker vid första samlaget, och att operationerna bidrar till att befästa en farlig hederskultur.

– Utöver det så är det också djupt oetiskt att vårdgivare i Sverige inte bara utför ingrepp som går utanför beprövad erfarenhet och vetenskap, utan att man dessutom tjänar ekonomiskt på den här väldigt utsatta målgruppen, säger Madelene Larsson, expert på hedersvåld på Jämställdhetsmyndigheten, till SVT.

Den nya regeringen vill kriminalisera ”oskuldsoperationer” samt oskuldsintyg och kontroller.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00