Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Kyrkorna erbjuder hopp när kommunen måste spara

Bengtsfors är en av många kommuner som tvingas dra ner på olika verksamheter under nästa år. Ett exempel är nedläggningen av dagverksamheten Träffen för personer med psykisk funktionsnedsättning. Kyrkorna har en viktig roll när samhället drar ner på sina verksamheter, menar Åge Eriksen, pastor i Missionskyrkan i Bengtsfors, och berättar att kyrkorna i Bengtsfors ordnar gemenskapsträffar för missbrukare och andra.

Nyheter · Publicerad 11:00, 27 nov 2019

Åtta av tio kommuner planerar besparingar under nästa år. I ett nyhetsinslag i SVT:s Rapport på måndagen uttalade sig Bengtsfors kommunchef Göran Eriksson om att kommunen ska spara 25 miljoner kronor.

– Det krävs att vi gör rätt radikala besparingar i våra verksamheter, sade han.

Grundorsaken till det ansträngda läget tror Eriksson är demografiskt, med en åldrande befolkning och krympande ekonomi. Att kommunen varit generös och tagit emot många nyanlända, uppger han som ytterligare en orsak.

I tv-inslaget intervjuas flera av de personer som regelbundet besöker dagverksamheten Träffen för gemenskap och enklare hantverk.

– Jag vet inte vad jag ska göra när de lägger ner. Risken är att man springer på bolaget i stället, säger en av dem.

Under förra året lades Ria-verksamheten i Bengtsfors ner, men i stället gick ortens kyrkor samman och startade Hoppet, gemenskapsträffar på dagtid varje torsdag i Pingstkyrkan. Initiativet kom från Åge Eriksen, pastor i Missionskyrkan och tidigare gatupastor i Fredrikstad, Norge.

– När Ria lades ner förra hösten, kontaktade jag ekumeniska rådet i Bengtsfors och sade att vi måste göra något. Verksamheten har vuxit, det finns ett behov och folk ser fram emot träffarna, berättar han.

Mellan 30 och 40 personer samlas varje gång och kyrkorna har en buss som de använder för att hämta personer som av fysiska och psykiska skäl inte kan komma själva. Träffarna börjar med andakt, sång och musik och därefter en god måltid.

Svenska kyrkan har bidragit med pengar och många frivilliga från församlingarna är med och hjälper till att göra mackor eller soppa och hålla ordning.

– Det har aldrig varit några problem att få folk att ställa upp. Vi har också pratat om hur vi kan utveckla det här för att hjälpa människor ett steg vidare in i behandling.

Åge Eriksen jobbar tätt ihop med Evangeliecentret utanför den norska staden Halden och har haft samtal med kommunen om detta.

Har ni funderat på att ordna träffar flera gånger i veckan?

– Vi skulle gärna göra mer. Vi vill erbjuda något att komma till för att dagen inte bara ska handla om när Systembolaget öppnar och stänger, men det är svårt att få det att gå ihop med bara frivilliga krafter, säger Åge Eriksen.

Han tror att kyrkorna har en viktig roll när samhället drar ner på sina verksamheter.

– Problemen med droger blir bara större och större. Vi som kyrka måste vara med och försöka göra något, kanske starta anhöriggrupper. Missbruk får konsekvenser för alla närstående och relationer blir förstörda.

Som Världen idag tidigare berättat har Bengtsfors missionskyrka köpt in 3 000 exemplar av Sebastian Staksets bok, som ska delas ut till alla hushåll. Hälften har redan delats ut under den senaste veckan och bara en person har tackat nej hittills, enligt Åge Eriksen.

Problemen med droger blir bara större och större. Vi som kyrka måste vara med och försöka göra något, kanske starta anhöriggrupper.

Det är hög tid att pressa Kina

Ledare Den nya stormakten Kina toppar våra nyhetssidor – och det är inte goda nyheter. Varken när det... tisdag 7/7 07:15

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi måste ständigt upptäcka solglasögonen som vi ofta glömmer att vi har på oss.

Krönikor När solen gassar åker de på – solglasögonen. Man ser världen genom ett något mörkare filter. Eller... tisdag 7/7 00:00

Hallå där Johannes Magnusson...

... som fått jobbet som ny verksamhetsledare för Pingst utbildning. tisdag 7/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda