Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Den demokratiske presidentkandidaten Beto O'Rourke vill få församlingar att omfamna samkönade äktenskap. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Kyrkor med ”fel” äktenskapssyn kan straffas

Församlingar som motsätter sig samkönade äktenskap bör förlora sin skattebefrielse, det har den amerikanske presidentkandidaten Beto O’Rourke nu uttryckt. I en utfrågning i tv-kanalen CNN bekände den demokratiske politikern färg i frågan.

Nyheter · Publicerad 17:00, 2 nov 2019

I USA är religiösa organisationer generellt undantagna från inkomstskatt, men detta vill nu den demokratiske presidentkandidaten Beto O’Rourke villkora.

Från CNN:s moderator under ett kandidatforum fick O’Rourke frågan om huruvida han tyckte att religiösa institutioner bör förlora sin skattebefrielse om de motsätter sig samkönade äktenskap. På denna fråga svarade den 47-årige demokraten från Texas med ett otvetydigt ”ja.”, vilket gav honom applåder och jubelrop från publiken.

– Det kan inte finnas någon belöning, förmån eller skattebefrielse för någon organisation i Amerika som förnekar var och ens fulla mänskliga och medborgerliga rättigheter. Som president, så kommer vi att prioritera detta, fortsatte han.

En fråga som flera ställer sig enligt CNN är dock om en sådan lagändring vore förenlig med den amerikanska grundlagen.

Enligt Eugene Volokh, juridikprofessor vid universitetet UCLA i Kalifornien, är det genom tidigare domar glasklart att det inte är förenligt med konstitutionens första tillägg att neka organisationer skattebefrielse enbart på grund av deras åsikter. Han hänvisar bland annat till ett mål som var uppe i Högsta domstolen 1958.

– Domstolen var tydlig med att om man nekar skattebefrielse så är det samma sak som att ge böter. Skulle det vara okej att säga att vi ska bötfälla en grupp som har en speciell syn på samkönade äktenskap? Naturligtvis inte, säger professorn.

Robert Francis O’Rourke, som är ”Betos” fullständiga namn, var kongressledamot i USA:s representanthus mellan 2013 och 2019. I delstaten Texas val av senator till den amerikanska kongressen 2018 förlorade Beto O’Rourke mot den republikanske kandidaten Ted Cruz, men endast med 2,6 procentenheter.

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi måste ständigt upptäcka solglasögonen som vi ofta glömmer att vi har på oss.

Krönikor När solen gassar åker de på – solglasögonen. Man ser världen genom ett något mörkare filter. Eller... tisdag 7/7 00:00

Hallå där Johannes Magnusson...

... som fått jobbet som ny verksamhetsledare för Pingst utbildning. tisdag 7/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda