Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Många kyrkor i Ryssland arbetar med rehabilitering från alkoholmissbruk. På bilden ses ortodoxt kristna ryssar som vinterbadar under ett högtidsfirande i Sankt Petersburg. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Kyrkor lyfts fram när ryska män lever allt längre

De ryska männens medellivslängd har ökat med tio år sedan 2003. En stor del av förklaringen handlar om minskad alkoholkonsumtion, enligt ett inslag i SVT:s Rapport. Här har kyrkorna haft en viktigt roll, rapporterar SVT och får medhåll av Lars Narin på missionsorganisationen Ljus i öster.

Nyheter · Publicerad 17:21, 27 feb 2020

Åtgärder som kraftigt höjd spritskatt, förbud mot alkoholreklam samt begränsade försäljningstider, har bidragit till att de ryska männens alkoholkonsumtion sjunkit med 43 procent under de senaste 15 åren.

Medellivslängden för ryska män har nu ökat från 58 till 68 år. Även kvinnor i Ryssland lever nu längre, 78 år jämfört med den tidigare medellivslängden på 72 år.

Inte bara politiska åtgärder ligger bakom trenden – även kyrkorna har spelat en roll när det gäller minskningen av alkoholkonsumtionen.

SVT besökte en ortodox församling strax utanför Moskva som bedriver ett aktivt arbete med att hjälpa människor att komma ur sitt alkoholberoende.

– Konsumtionen skulle kunna minska ytterligare. Det finns skäl för alla, inklusive kyrkan, att jobba vidare med det här, säger prästen Valentin Zjochov till SVT.

En av personerna som SVT träffar i kyrkan är Vladimir Beljakov som tidigare levde i ett svårt alkoholmissbruk, men nu är nykter.

– Vägen till nykterhet var lång och svår, den pågick i årtionden. Det viktigaste är att man har ett stöd, en axel att luta sig emot, säger han till SVT.

Lars Narin på missionsorganisationen Ljus i öster bekräftar att många kristna församlingar i Ryssland jobbar aktivt med att hjälpa människor ur sitt alkoholmissbruk.

– Det jag vet är att många kyrkor, framför allt frikyrkor, har börjat med rehabiliteringsverksamhet, säger han till Världen idag.

När Lars Narin för ett halvår sedan besökte en luthersk församling i Sibirien, mötte han en före detta fängelseintern som själv hade fått hjälp av pingstvänner när han skulle återanpassas i samhället. I dag jobbar den före detta fängelseinternen som diakon, besöker människor som sitter i fängelse samt stöttar med viktiga återanpassningsåtgärder som arbete och ekonomi.

– Jag har själv mött flera kristna personer i Ryssland som jobbar väldigt aktivt med att hjälpa människor att komma ur sitt alkoholmissbruk, säger Lars Narin.

Många kyrkor, framför allt frikyrkor, har börjat med rehabiliteringsverksamhet.

Bibliska värden återvänder i coronas spår

Ledare Många länder har de senaste veckorna infört drastiska begränsningar av medborgarnas rörelsefrihet.... onsdag 1/4 00:00

Kraftfullt försvar för fåken

Språk. Det hotade ordet fåk — som provinsiellt betyder yrsnö eller snöstorm — är det i särklass hittills... måndag 30/3 07:00

Vem har gjort mest gott – Bill Gates eller Moder Teresa?

Arbetslivskrönika Moder Teresa är en av vår tids stora humanitära hjältar. Med Calcutta (i dag Kolkata), Indien, som... onsdag 1/4 00:10

Vem har gjort mest gott – Bill Gates eller Moder Teresa?

Arbetslivskrönika Moder Teresa är en av vår tids stora humanitära hjältar. Med Calcutta (i dag Kolkata), Indien, som...