Lär mig att göra din vilja, för du är min Gud. Låt din gode Ande leda mig på jämn mark
Psaltaren 143:10

Världen idag

Kyrkoherde vill öppna upp för bejakande av polyamorös samlevnad

Svenska kyrkan behöver öppna upp för samtal om kärleksrelationer där fler än två personer kan vara involverade, hävdar två präster. Utspelet möter stark kritik.

”Kan inte Svenska kyrkan börja samtala om incestuösa förhållanden? Vuxna samtyckande syskon – varför inte? Kärleken är ju alltid större”, skriver debattören Susanna Birgersson ironiskt.

Nyheter · Publicerad 07:00, 18 jun 2022

Gunilla Hallonsten, kyrkoherde i Malmö som tidigare haft flera chefsbefattningar inom Svenska kyrkan nationellt, drar paralleller mellan treenigheten som beskrivs i Bibeln kontra mänskliga sexuella relationer med fler än två inblandade. 

”Gud själv finns i en pågående process och relation som vi kallar för treenigheten. I denna flödar och pulserar den jämlika, tillitsfulla och ömsesidiga Kärleken. Denna Gud har i sin tur skapat oss till en rik mångfald i sprakande regnbågsfärger”, skriver Hallonsten i en debattartikel i Kyrkans Tidning, som även är undertecknad av Helena Myrstener, präst i S:t Johannes kyrka i Malmö.

I sommar, i samband med Pride, bjuder Svenska kyrkan in till samtal om ”polyamori” i S:t Johannes kyrka. Hallonsten och Myrstener spekulerar i om den klassiska kristna synen på äktenskapet, ett förbund mellan en man och en kvinna, i själva verket krossar människors drömmar.

”Denna teologi har format mångas drömmar om den ende/enda som finns där någonstans, ämnad enbart för mig och i vilkens famn jag kan lägga hela mig. Är inte kravet som ligger dolt i detta egentligen ouppnåeligt?”, skriver de.

De två Malmöprästerna hävdar att Gud kallar människan att ”utforska kärlekens djup, höjd och bredd” och anser det vara ”livsbejakande, själavårdande och en pastoral omsorg” att lyssna på röster utanför tvåsamhetsnormen.

”Guds förlåtelse och försoning genom Kristus öppnar ständigt upp för kärlekens nya möjligheter och flöden. Kan det betyda att den också är omöjlig att begränsa och inte bör kontrolleras av normsystem?”, spekulerar de båda prästerna.

Hallonstens och Myrsteners tydliga ambition om att släppa in polyamori i Svenska kyrkan kritiseras av Twitteranvändare som menar att detta ökar förvirringen.

”Kan inte Svenska kyrkan börja samtala om incestuösa förhållanden? Vuxna samtyckande syskon – varför inte? Kärleken är ju alltid större. Och Gud är kärlek ... teologiskt sockervadd där ingen skillnad görs mellan gudomlig, självutgivande kärlek och alla slags mänskliga begär”, skriver debattören och skribenten Susanna Birgersson i ett ironiskt Twitterinlägg.

”Kommer man lyssna till de erfarenheter, i säg afrikanska länder, där polyamori (dvs månggifte) praktiserats och lämnat efter sargade familjerelationer och vanvård av barn?”, frågar sig Svenska evangeliska alliansens biträdande generalsekreterare Jacob Rudenstrand.

Redan 2010 lade Dan Sarkar, komminister i Svenska kyrkan samt engagerad inom Frimodig kyrka, in en kyrkomötesmotion med budskapet att bejakande av samkönade vigslar, som frågan gällde då, kunde leda till bejakande även av antalsneutrala äktenskap, rapporterade Sveriges Radio. Han och andra som framfört liknande farhågor om utvecklingen fick då utstå förlöjligande och kritik.

... teologiskt sockervadd där ingen skillnad görs mellan gudomlig, självutgivande kärlek och alla slags mänskliga begär.

Efter protesterna – Kina lättar på vissa restriktioner

Kina. Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Men polisnärvaron i flera av... tisdag 29/11 18:00

Vill Pehrson underminera hela Kristerssons regering?

Ledare Liberalernas sedan i lördags ordinarie partiledare Johan Pehrson är en fullblodspolitiker, som i... tisdag 29/11 00:10

Ateistisk läkare fick allvarlig hjärnblödning – ”såg Jesus”

Uppenbarelse. Ett reportage i Göteborgs-Posten av det ovanligare slaget beskriver hur en kroatisk-svensk läkare... tisdag 29/11 15:00

Barnen offer för svensk familjepolitik

Ledare Den extrema svenska familjepolitiken har ett högt pris – som våra barn får betala.  Enligt en... tisdag 29/11 00:00