Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Kyrklig teolog på bokmässan: Spelar ingen roll vad du tror på

Nadia Bolz Weber var Svenska kyrkans huvudgäst under Bokmässan i Göteborg i helgen. Från kyrkans stora scen fick hundratals åhörare lyssna till den amerikanska pastorn när hon sågade ”idén om helgelse” och menade att det inte har någon betydelse vilken andlighet en människa praktiserar.

Nyheter · Publicerad 13:46, 30 sep 2019

Världen idag har tidigare berättat om Nadia Bolz Weber som vill se en ”sexuell reformation” i kristenheten och som uppmärksammats för att smälta ner avhållsamhetsringar för att skapa en symbol av ett kvinnligt könsorgan. Kritiker kallar hennes lutherska teologi djupt förvrängd.  

När hon besökte Bokmässan var det på inbjudan av Svenska kyrkan, som profilerade henne stort på sin webbplats och i tryckta produkter inför och under mässan. På fredagen höll Svenska kyrkan ett välbesökt samtal med författaren från sin scen.

Där talade hon om vikten av att inte försöka utmåla sig som bättre än man är. Samtidigt dömde hon ut ”idén om helgelse” i kristna sammanhang. Hon målade upp en bild där det finns en motsättning mellan helgelse och Guds nåd, något många teologer skulle ifrågasätta. Det gjordes dock inte från kyrkans scen.

Där fick Nadia Bolz Weber i stället berätta om sitt engagemang för yoga och att hon ofta talar vid yogafestivaler.

– En sak jag brukar säga är: ”Jag bryr mig inte om vad du praktiserar för andlighet, vad du tror på för symboler eller vilket trossystem du tillhör. Vad som än funkar för dig är helt cool. Men om det inte stör de bekväma och tröstar de utsatta så kanske det känns bra men det kommer inte att förvandla dig.

Kristna förlaget förlaget Libris har fått kritik för att ha gett ut en av Bolz Webers böcker och Libris var också medarrangörer till samtalet. De har dock tydligt poängterat att det är innehållet i boken Trasiga helgon, inte författarens övriga uttalanden eller andra böcker, de står bakom.

– Vi är medarrangör runt det som är vår bok. Vi står inte bakom något annat, och det markerar vi på olika sätt. Vi står bakom vår bok, punkt, säger tillförordnade förlagschefen Lennarth Hambre.

Han menar att om man tidigare hade känt till boken Shameless av Bolz Weber, där hon propagerar för en sexuell reformation i kyrkan, så är det inte säkert att Libris gett ut någon bok av henne.

– Det gynnar varken oss eller någon annan med den här återkommande diskussionen.

En sak jag brukar säga är: ”Jag bryr mig inte om vad du praktiserar för andlighet, vad du tror på för symboler eller vilket trossystem du tillhör. Vad som än funkar för dig är helt cool.”

Bibliska värden återvänder i coronas spår

Ledare Många länder har de senaste veckorna infört drastiska begränsningar av medborgarnas rörelsefrihet.... onsdag 1/4 00:00

Kraftfullt försvar för fåken

Språk. Det hotade ordet fåk — som provinsiellt betyder yrsnö eller snöstorm — är det i särklass hittills... måndag 30/3 07:00

Vem har gjort mest gott – Bill Gates eller Moder Teresa?

Arbetslivskrönika Moder Teresa är en av vår tids stora humanitära hjältar. Med Calcutta (i dag Kolkata), Indien, som... onsdag 1/4 00:10

Vem har gjort mest gott – Bill Gates eller Moder Teresa?

Arbetslivskrönika Moder Teresa är en av vår tids stora humanitära hjältar. Med Calcutta (i dag Kolkata), Indien, som...