Altartavlan är gjord utifrån reformationskonstnären Lucas Cranachs verk ”Adam och Eva”, som även kallas Syndafallet. I Elisabeth Ohlsons tolkning finns två Adam och två Evor.
I ett SVT-videoklipp från invigningen säger Sofia Tunebro, präst i S:t Pauli kyrka, att tavlan har en tydlig luthersk grund och en positiv syn på sexualitet.
– Ormen i trädet är en transsexuell kvinna och det finns en positiv syn på kunskap. Det finns äpplen spridda på många platser i denna tavla, säger hon.
Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin gjorde altartavlan i samband med att hon medverkade i SVT-programmet ”Konstkuppen” 2012, skriver TT. Hon gav tavlan till Skara domkyrka, men kyrkorådet beslutade att lämna tillbaka gåvan. En av anledningarna var att kyrkorådet ansåg att tavlan var politisk på ett sätt som inte hör hemma i Svenska kyrkan.
Helena Myrstener, också präst i S:t Pauli kyrka, har länge verkat för att altartavlan ska komma till Malmö. 2014 sade kyrkans ledning nej, men nu har en privatperson som köpt tavlan skänkt den till S:t Pauli kyrka.
”Det är med stolthet och glädje som vi tar emot ”Paradiset” i S:t Pauli kyrka. Vi behöver bilder som öppnar upp för en större inkludering och identifiering i kyrkan”, skriver prästen Sofia Tunebro i ett pressmeddelande.
Elisabeth Ohlson Wallin är även känd för sin omdiskuterade fotoutställning ”Ecce Homo”, som bland annat avbildade Jesus vid den sista måltiden tillsammans med transvestiter.
Världen idag har varit i kontakt med S:t Pauli kyrka för att höra hur de ser på att tavlans motiv står i stark kontrast till hur Bibeln beskriver syndafallet, men hade före denna tidnings pressläggning inte fått något svar.