På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Kyrka i Vrigstad når ut till sitt samhälle med påskkort

Drop-in-nattvard i kyrkan, sångstund utanför mataffären, påskkort till alla hushåll och en digital påskkalender. Det är några av inslagen när Pingstförsamlingen i Vrigstad firar en coronaanpassad påsk. Syftet är att nå sökande människor.

Nyheter · Publicerad 08:00, 2 apr 2021

Det blir en annorlunda påsk i år, då vi inte kan samlas som vanligt i våra kyrkor. Men Pingstförsamlingen i Vrigstad vill ändå göra något för att nå ut till människor och satsar på flera kreativa, coronaanpassade inslag.

– Påsken är något av det mest centrala vi har i den kristna tron, därför vill vi lägga lite extra krut på detta, säger Johan Petersson, som är en del av församlingsledningen.

– Påsken är lite mer än godis, mat och påskägg. De sakerna har i viss mån sitt värde, men vi vill gärna få ut det som är av verkligt värde.

Firandet inleddes i söndags kväll med en bönepromenad på temat förlåtelse. Bibelord och skrivna böner var uppsatta vid olika stationer längs vägen, både utanför och inne i kyrkan. Församlingen har haft sådana vandringar regelbundet sedan i höstas.

I helgen lanserades även Pingstkyrkans påskkalender på Instagram och Youtube, med en ny lucka varje dag. I de första luckorna berättar några av medlemmarna om vad förlåtelse och tacksamhet betyder för dem. I de följande går pastor Christoffer Fast igenom vad de olika påskdagarna betyder för oss i dag.

Ett antal församlingsmedlemmar ger också sin syn på påsken genom ett inlägg på Instagram varje dag. Att det är andra än pastorer och lovsångsteam som syns har också ett värde, menar Johan Petersson.

– Människor får ett ansikte på församlingen och kan se att vi är vanliga människor.

På skärtorsdagen finns det möjlighet för dem som vill att komma till kyrkan att delta i en Getsemanestund med nattvard och förbön. Man förhåller sig till de regler som gäller och släpper bara in några i taget, i en sorts ”drop-in-nattvardsgång”.  

För att ytterligare sprida påskglädjen ut i samhället turas flera lovsångsteam om att sjunga för förbipasserande utanför Hemköp under några timmar på påskafton. Mer sång blir det på kvällen, med ett förinspelat program på kyrkans Youtube-kanal.

– Påsken har många fantastiska sånger att erbjuda, säger Johan Petersson.

På långfredagen och påskdagen sänder församlingen digitala gudstjänster tillsammans med Equmeniakyrkan i Vrigstad.

För att nå ut med påskens budskap har 800 hushåll i och utanför samhället fått varsitt påskkort med en hälsning från Pingstkyrkan och en uppmuntran att följa allt som händer på sociala medier. På kortet finns även en QR-kod att scanna för att lätt kunna titta på programmen.

Påsksatsningen har samtidigt inneburit gåvoupptäckande, eftersom fler församlingsmedlemmar än vanligt är engagerade med sina kunskaper och kompetenser.

– Om det finns några fördelar med den här tiden så är det att man får tvinga sig själv att tänka tankar man inte tänker annars. Det är lätt att fastna i hjulspår, konstaterar Johan Petersson.

Påsken är lite mer än godis, mat och påskägg. De sakerna har i viss mån sitt värde, men vi vill gärna få ut det som är av verkligt värde.

Antisemitismen Göran Persson bekämpade har ätit sig in i (S)

Ledare För femtio år sedan låg medlemsantalet i Malmö judiska församling stabilt över tvåtusen personer.... lördag 15/5 00:10

Kristna nordbor utvisades från Sibirien

Ryssland. Resan till kristna vänner i Sibirien slutade på ett chockartat sätt för tre kristna nordbor. Efter... lördag 15/5 09:00

300 på högskoleprov – max 8 i kyrkan

Ledare Förra lördagen, den 8 maj, skrev 35 000 personer högskoleprovet på 120 olika orter i landet. I... lördag 15/5 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier