Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia kommer själva medverka i gudstjänsten. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kungaparet bjuder in till minnesgudstjänst – sänds i tv

Till minne av årsdagen för pandemins utbredning i Sverige sänder SVT under torsdagskvällen en gudstjänst.

Gudstjänsten, som äger rum i Drottningholms slottskyrka, arrangeras på initiativ av kungahuset.

Nyheter · Publicerad 08:00, 9 mar 2021

”Till minne av det första rapporterade dödsfallet i covid-19 uppmärksammar kungahuset årsdagen av pandemins utbredning i vårt land med en gudstjänst”, skriver kungahuset på sin webbsajt.

På torsdag har det gått exakt ett år sedan det kom rapporter om att en första person i Sverige hade avlidit med covid-19. Samhällsspridningen var ett faktum. I syfte att uppmärksamma och minnas har kungahuset nu tagit initiativ till gudstjänstfirande framför tv-apparaterna.

Förutom kung Carl XVI Gustaf medverkar även drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel samt prinsessan Christina i gudstjänsten. Övriga medverkande är överhovpredikant Johan Dalman, hovpastor Michael Bjerkhagen samt hovorganist Mary Ljungquist Hén. Gudstjänsten sänds i SVT1 på torsdag med start 18.45.

Kungaparet har även tidigare medverkat i en minnesgudstjänst för människor som drabbats av pandemin. Under alla helgons dag 2020 närvarade kungen och drottningen på plats i Uppsala domkyrka vid Svenska kyrkans nationella minneshögtid i pandemitid, en högtid som direktsändes i TV4.

Direkt efter den halvtimmeslånga gudstjänsten visar SVT en repris av ”Miraklet i Klara”.

Den 15 minuter långa dokumentären, som spelades in 2013, handlar om det mångåriga arbete som medarbetare i Klara kyrka bedrivit och fortfarande bedriver.

Klara kyrka, belägen mitt i huvudstaden nära platser som Sergels torg och Stockholms central, valde, som många känner till, att öppna upp sina portar för människor med trasiga liv och tungt missbruk. Församlingens sociala arbete handlar bland annat om att ge mat och kläder till behövande, något som skildras i dokumentären. Vid flera tillfällen varje vecka anordnar man soppkök på kyrkogården. Människor har berättat om hur det mottagande de mött i Klara kyrka hjälpt dem till ett nytt liv och upplevelse av upprättad mänsklig värdighet.

Bland de medverkande i dokumentären finns prästen Carl-Erik Sahlberg, diakon Inga Pagréus och drottning Silvia.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10