Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Kulturskribent: Jag hade fel om migrationspolitiken

Expressens kulturskribent Jens Liljestrand medger att han tillhör den kategori som inte sällan kallas för ”kulturvänstern” eller ”pk-eliten”. Nu säger Liljestrand sig ha underskattat problemen med den migrationspolitik som förts.

”Jag har nog haft fel, om allt”, skriver han.

Nyheter · Publicerad 13:00, 15 jun 2023

Efter skjutningen i Farsta ägnar Jens Liljestrand, kulturskribent och författare, en krönika i Expressen åt självrannsakan.

”Jag möter anklagelsen att det är först nu, när våldet och dödandet börjar blöda in i medelklassen, som skjutningarna tas på allvar av sådana som mig (kulturvänstern, pk-eliten eller vilken etikett man nu föredrar). Den anklagelsen är fullt rimlig”, skriver han.

Migrationspolitiken har, enligt Liljestrand, varit mer misslyckad än han själv velat förstå.

”Jag har nog haft fel, om allt”, skriver han och exemplifierar med det växande utanförskapet, fattigdomen, hopplösheten och narkotikan.

2018 publicerade The Times en artikel om att 14-åringar strök omkring på svenska gator beväpnade med kalasjnikovs. Såväl etablerade svenska medier som höga polischefer menade att artikeln överdrev problemet och svärtade ner bilden av Sverige.

”Tänk om man i stället hade lyssnat redan då, för fem år sedan. Eller ännu hellre mycket tidigare än så. Att barn dragits in i gängkriminaliteten är ingen nyhet. Men man kan behöva påminna sig om att det nyligen var svårt för journalister att påtala det, utan att få sin karaktär ifrågasatt”, skriver Paulina Neuding i en ledartext i Svenska Dagbladet.

Liljestrand och Neuding är långt ifrån de enda skribenterna som kommenterar utvecklingen. Karin Pettersson, kulturchef på socialdemokratiska Aftonbladet, skriver på Twitter att hon vill se en ”blocköverskridande överenskommelse om gängvåldet” samt att ”inte en enda politisk poäng [bör] tas på den här frågan”. Politiska profiler från såväl vänster som höger besvarar Petterssons tweet genom att beskylla varandra för att ha varit orsaken till att breda politiska samtal inte blivit av.

Jens Liljestrand efterfrågar fokus på nuet.

”Jag önskar mig ett politiskt klimat där vi kan enas om att politiken har misslyckats, att våldsvågen är ett allvarligt hot mot hela vårt samhälle, att positionering, pajkastning och vad-var-det-jag-sa kanske känns bra för stunden men knappast hjälper långsiktigt. Att lägga prestigen, kulturkriget, Twitterhånet åt sidan när barn dödas”, skriver han.

... det är först nu, när våldet och dödandet börjar blöda in i medelklassen, som skjutningarna tas på allvar av såna som mig.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00