Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Kulturministern: Kyrkorna viktiga i kristiden

Kyrkorna har en viktig roll i samhället i kristider. Det säger kulturminister Amanda Lind till Världen idag med anledning av förra veckans rundabordssamtal med företrädare för ideella och kyrkliga organisationer. – När samhället ställs inför stora utmaningar vet vi att civilsamhället är en oerhört stark och viktig kraft, säger hon.

Nyheter · Publicerad 10:00, 25 mar 2020

Ett tjugotal större organisationer var på plats under det rundabordssamtalet som regeringen hade tagit initiativ till med anledning av coronakrisen. Bland dem fanns Pingst FFS, Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd.

I lördagens Världen idag uttalade sig pingstledaren Daniel Alm om mötet med kultur- och demokratiministern, som även har ansvar för regeringens samarbete med trossamfunden.  

Amanda Lind säger nu att hon är glad över gensvaret från organisationerna.

– Vi hade en mycket konstruktiv dialog. Sverige visar sig från sin bästa sida i vårt rika och engagerade civilsamhälle. När samhället ställs inför stora utmaningar vet vi att civilsamhället är en oerhört stark och viktig kraft, säger hon.

Det var framför allt socialt inriktade organisationer som bjudits in för att ge sin bild av nuläget och informera regeringen om vilka insatser som görs, vilka frågor de får och vilket stöd de behöver för att kunna bistå så bra som möjligt, förklarar Lind.

– Det är uppenbart att det finns en stor vilja att hjälpa till.

Hur ser du på kyrkornas och de kristna organisationernas betydelse i den rådande situationen?

– I tider av kris vänder sig många till kyrkan med existentiella frågor. Där får kyrkan en allt viktigare betydelse. Den fyller också en viktig funktion med sitt sociala arbete och gör redan nu starka och stora insatser.

– Det var intressant att få en bild av att kyrkorna redan ställt om, med allt ifrån webbsända gudstjänster till diakonalt arbete via telefon eller digitalt.

Daniel Alm sade under mötet att pingströrelsen kan ha tusentals volontärer igång inom loppet av några dagar. Har ni några planer på att använda er av denna resurs?

– Det är självklart väldigt välkommet. Både pingstsamfundet och övriga organisationer hade en fin och konstruktiv inställning. Vi tittar på alla inspel som kom, bland annat lyftes behovet av stöd och samordning av riktlinjer för hur man kan hjälpa till.

Amanda Lind ser framför allt tre typer av uppgifter som civilsamhället redan utför: De bistår äldre och andra riskgrupper med praktisk hjälp, de ger en meningsfull tillvaro och de möter människor i social utsatthet, exempelvis hemlösa och barn som utsätts för våld.

Att kunna utföra detta arbete i corona-tid innebär speciella utmaningar.

– Det är svårt att distansera sig socialt för att hindra smittspridning samtidigt som det är ett arbete som måste göras. Där behövs stöd och vägledning.

En av de utmaningar som diskuterades var att många volontärer själva är äldre och att det behövs fler yngre frivilligarbetare.

– Vi kommer fortsatt ha en dialog med samfunden och övriga av civilsamhällets organisationer. Vi kommer också att titta på sådant som kan underlätta deras arbete framöver, säger Amanda Lind.

I tider av kris vänder sig många till kyrkan med existentiella frågor. Där får kyrkan en allt viktigare betydelse.

Kyrkan kan inte försvara den fria aborten

Ledare Grunden för den kristna inställningen i abortfrågan är den skapelsesyn och människosyn som... lördag 4/4 00:00

När det kniper vill staten ha kyrkans hjälp

Ledare Förra veckan mötte statsministern trossamfunden: kristna, judar, muslimer och buddhister. På sin... torsdag 2/4 00:00

Mediaprofil misstror Skolverket

Värdestrid. PJ Anders Linder, chefredaktör för samhällsmagasinet Axess, var en av dem som reagerade när... lördag 4/4 13:50