Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Kulturministern fick lyssna på Daniel Alm

Se till att ha kontakt med fem personer utanför den egna familjekretsen under julhelgerna. Den uppmaningen kom från pingstledaren Daniel Alm vid ett digitalt pressmöte tillsammans med kulturminister Amanda Lind (MP) på tisdagen.

Nyheter · Publicerad 16:00, 24 nov 2020

Daniel Alm deltog i pressträffen som ordförande för Sveriges kristna råd, vid sidan av Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och den ortodoxe samordnaren Misha Jaksic. Med fanns även en judisk och en muslimsk företrädare som påminde om hur deras samfund fått ställa om under sina stora högtider tidigare i år.

Syftet med mötet var inte att presentera några nyheter, förklarade Amanda Lind, utan att låta de religiösa samfunden berätta om hur de ställer om sin verksamhet under en advents- och jultid utan vare sig större familjesamlingar, fysiska gudsjänster, bönestunder eller konserter.

Daniel Alm poängterade vikten av att kyrkornas diakoni fortsätter trots de nya begränsningarna, liksom de kristnas ansvar för att stötta sina medmänniskor även när det inte går att träffas fysiskt.

– Advents- och jultiden berättar om en stor händelse; en befriare som folken väntade i Messias, som föddes i Jesusbarnet som vi firar julen kring, sade han.

– Man väntade på befriaren, och nu väntar vi på befrielse på pandemin. Och jag tänker att de stora berättelserna behövs från kyrkor och samfund i de här tiderna. Men de måste ske på ett digitalt sätt, men kan också ske i personliga samtal.

Sedan uppmanade han både troende och icke-troende att ”ta julhälsningarna till en ny nivå detta år”, och att skicka julkort eller ringa upp fem personer utanför den egna familjekretsen under advents- och jultiden.

– Bevisa att det vi har fått som gåva, vill vi ge som gåva. Det är ett gott sätt att ge en julgåva.

Antje Jackelén förklarade att jourhavande präst, som nås via 112, kommer att finnas tillgänglig dygnet runt under juldagarna. Och hon berättade om den storsatsning på digitala julkonserter från kyrkor i hela landet som kommer att pågå mellan den första adventssöndagen och trettondagshelgen i januari.

Men i hög utsträckning passade de kristna företrädarna på att dels inskärpa vikten av att de nya begränsningarna hålls, dels att trösta alla dem som redan nu saknar att inte kunna fira en jul i kyrkan eller i sin församling.

– En av julens texter lyder: ”Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus”, sade Antjé Jackelén, och citerade ur Jesaja.

– Som kristna är vi också hoppets folk. Vi har en andlig motståndskraft och tillsammans värnar vi om de minsta och de utsatta. Tillsammans får vi vara de tusen juleljus som vi alla nu går och väntar på.

Misha Jaksic påminde om att det enligt Bibeln funnits åtta personer med på Noaks ark – just det antal personer som från och med tisdagen tillåts samlas i bland annat kyrkor.

– Den här pandemiseglatsen kommer att ta slut, sade han.

Tillsam- mans får vi vara de tusen juleljus som vi alla nu går och väntar på.

Ekumenisk bönevecka för kristen enhet

Bön. Den årliga böneveckan för kristen enhet genomförs den 18-25 januari i mer än 120 länder. Även om vi... fredag 15/1 20:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00