Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Barn bör inte titta på en serie som förhärligar häxkonst, anser en stor grupp mammor i USA. Foto: Anders Wiklund/TT

Kritikstorm mot Disneyserie om djävulen och häxkonst

Ritualer, häxkonst, antikrist och djävulen gestaltad som en förortspappa. Den nya animerade Disneyserien ”Little demon” har fått stark kritik i USA, bland annat av rörelsen One Million Moms.

Nyheter · Publicerad 07:00, 19 sep 2022

”Tretton år efter att ha blivit befruktad av Satan försöker en motvillig mamma och hennes dotter, Antikrist, att leva ett vanligt liv.” Så beskriver det Disneyägda bolaget FX handlingen i sin nya animerade serie ”Little demon” (ung: Den lilla demonen), som nyligen haft premiär i kanalens nätverk i USA och via Hulu.

Serien har fått den amerikanska organisationen One Million Moms att gå i taket och skicka ut en varning.

”Vi måste göra det med anledning av att Disney introducerar sina tittare, inklusive barn som kan råka ramla över den här serien, till en värld av demoner, häxor och trolldom”, skriver de på sin hemsida.

De anser att det räcker att titta på första avsnittet för att förstå att det är en skadlig serie, och menar att Disney ”försöker porträttera häxkonst som ett positivt sätt att slåss mot ondska”.

I serien förekommer halshuggna kycklingar, pentagram, smältande mänskligt kött, nakna scener och ritualer.

”I stället för att presenteras som något farligt, demoniskt och fruktansvärt framställs djävulen som en vanlig, medelålders, cardigan-bärande förortspappa”, skriver One Million Moms.

På sin hemsida har de startat en namninsamling som i skrivande stund fler än 45 000 personer har skrivit under, med målet att få Disney att sluta visa programmet.

Serien har fått fler att reagera. Exempelvis har den republikanska kongressmannen Mike Johnson varnat för serien i ett Facebookinlägg.

– Disney och FX har beslutat sig för att omfamna och marknadsföra något som är tydligt ondskefullt. Håll er borta från det, skriver han.

Youtubestjärnan Isaiah Saldivar – med över 400 000 prenumeranter – gjorde nyligen ett videoinlägg på Youtube, där han kallar Little demon för ”den mest satanistiska serien som någonsin gjorts” och kallar den ”chockerande och hårresande”. På bara ett dygn hade över 61 000 personer sett Isaiahs Youtube-video.

Disney eller FX har så vitt Världen idag kunnat se inte uttalat sig om kritiken. Aubrey Plaza, som gör en av rösterna i serien, uttrycker sig dock positivt.

– Jag älskar att vi normaliserar hedendom, sade hon i en intervju som kanalen CBR gjorde med henne nyligen.

Enligt uppgifter ska serien komma till streamingtjänsterna Star+ och Disney+ internationellt, men i dagsläget finns ingen information om huruvida den kommer till svenska Disney+.

Fackupprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Evangeliets utmanande erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00