Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Kritiken mot att Kina får arrangera OS växer

Omfattande kritik riktas mot att Internationella olympiska kommittén (IOK) låter Kina arrangera OS. Fler än 240 ideella organisationer världen över har nu gått samman för att lyfta Kinas brott mon mänskliga rättigheter.

IOK avvisar dock kritiken med att det inte är deras ansvar att säga hur länder ska bete sig.

Nyheter · Publicerad 20:00, 3 feb 2022

Regimen i Kina anklagas ständigt för rättsövergrepp, inte minst mot religiösa minoriteter som kristna och buddister. Drygt 240 organisationer vill nu, inför OS-invigningen på fredag, lyfta fram att Kina kränker mänskliga rättigheter, bland annat att kinesiska människorättsadvokater stängts av, fängslats och torterats.

– Spelen kommer att inledas den 4 februari, mitt bland allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter från den kinesiska regeringens sida, säger organisationerna i ett gemensamt uttalande från Human Rights Watch.

Inom Internationella olympiska kommittén slår man dock ifrån sig mot den kritik som riktas mot beslutet att tilldela Peking ännu ett OS.

– Vi har ingen möjlighet att säga till länder vad de ska göra, det är inte vårt ansvar. Vi måste respektera värdländernas självständighet, säger John Coates, vice ordförande i IOK, enligt TT.

Organisationerna är även frågande till stora internationella företag som väljer att kvarstå som sponsorer av spelen.

– Att vinter-OS hålls i Peking skickar en signal till världen att Xi Jinpings regering är normal, anser Renee Xia, chef för Chinese Human Rights Defenders, enligt Christian Post.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) uppger samtidigt att den svenska truppen i Peking ska vara fria att uttrycka kritik mot Kina om de vill. Sebastian Samuelsson, som i olika sammanhang kritiserat Kina i folkrättsfrågor, väljer dock att hålla en låg profil under sin vistelse i Kina.

– Mina åsikter har inte ändrats på något sätt. Men lite olustigt känns det ju när man kollar på lagstiftningen som är i Kina, kring yttrandefriheten, så jag tänker nog ett varv extra innan jag säger något nu, säger den svenske skidskyttestjärnan till Dagens Nyheter.

Människorättsorganisationer vädjar till OS-aktiva att hålla tyst för sin egen säkerhets skull eftersom de annars riskerar åtal, uppger TT. En av dem som anammat denna varning är Nils van der Poel, stort svenskt guldhopp i skridsko, som till DN säger att det vore oklokt att före OS kritisera den kinesiska regimen om han ”önskar leva ett långt och fruktsamt liv”.

Sebastian Samuelsson säger sig inte heller lita på de utfästelser från IOK om att vissa protester och aktioner bland idrottarna ska tillåtas.

– Det finns ju ganska många både enkla och svårare sätt där man skulle kunna förstöra för idrottare när det handlar om deras sportsliga fajter för medaljer i Kina. Så jag har inte så mycket tilltro till att IOK klarar av att stå starkt i det, säger Samuelsson till DN.

Bedömare tror att kritiken möjligen kommer att leda till att IOK gör andra bedömningar vid framtida val av OS-arrangörer.

– Jag tror att det kommer att finnas större krav på att det är demokratier och öppna länder som genomför OS, säger Börje Ljunggren, författare samt tidigare ambassadör i Peking, till TT.

Att vinter-OS hålls i Peking skickar en signal till världen att Xi Jinpings regering är normal

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier