Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Kritiken: ”Löjets skimmer över hela polisledningen”

Avslöjandet om härvan i högsta polisledningen ger allt fler ringar på vattnet. Rikspolischef Anders Thornberg kallas upp till justitieutskottet vars ordförande, Richard Jomshof (SD), kräver en skyndsam utredning av uppgifter som framkommit.

– Otroligt fult och smutsigt sätt, säger en poliskälla till DN om härvan som uppdagats inom högsta ledningen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 10 dec 2022

I torsdags berättade Världen idag om att en toppchef inom polisen anmälts för misstänkt brottslighet och där offret, enligt anmälan, var en kvinnlig polisiär underrättelsechef som toppchefen uppges ha haft en privat relation med.

Richard Jomshof ser mycket allvarligt på vad som framkommit och ”förutsätter att rikspolischefen noga, men skyndsamt, utreder vad som har hänt”.

”Det drar ett löjets skimmer över hela polisledningen”, skriver Jomshof till Ekot.

Rikspolischef Anders Thornberg kommer under nästa vecka att kallas upp till riksdagens justitieutskott med anledning av detta ärende, uppger Expressen.

Tommy Iseskog, ansedd expert inom arbetsrätt, har reagerat på uppgiften om två högt uppsatta polischefers påstådda privata relation. Anders Thornbergs hänvisning till ”personalärende” är nonsens, hävdar han.

– Det handlar inte om ett personalärende utan om ett ärende som har med rikets säkerhet att göra. Man kan öppet beskriva vad man gjort och vad man sett när man undersökt ärendet, säger Iseskog till SVT.

Efter avslöjandet har Dagens Nyheter talat med ett tiotal anonyma polisanställda som uppger att de fullständigt tappat förtroendet för polisledningen.

– Det här har skötts på ett otroligt fult och smutsigt sätt från början, säger en poliskälla till tidningen.

SVT:s källor uppger att det under lång tid cirkulerat rykten inom polismyndigheten om relationen mellan toppchefen och underrättelsechefen. De har tidigare arbetat ihop i en av landets polisregioner. Handlingar visar att toppchefen lyft den kvinnliga underrättelsechefens lön utifrån motiveringen att den varit felsatt, uppger SVT.

Det handlar inte om ett personalärende utan om ett ärende som har med rikets säkerhet att göra.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00