Det stormar kring toppskiktet inom polisen i Sverige just nu. Bakgrunden är bland annat rapporten Hur efterlever polisen offentlighetsprincipen där polisforskaren Stefan Holgersson ifrågasätter vilka meriter som gav en kvinnlig jurist ett toppjobb som chef för underrättelseverksamhet.
Enligt en Svenska Dagbladet-artikel, som bygger på en intervju med underrättelsechefen, har hon ”läst in polishögskolan” och är ”utbildad till polis”. Stefan Holgersson säger sig ha hört sig för hos universitet samt gjort andra efterforskningar, utan att finna några belägg för att underrättelsechefen skulle ha polisutbildning eller erforderlig utbildning i att bära tjänstevapen.
”Sammantaget kan det vara svårt att förstå att en som varit chef för en liten intern service- och ekonomienhet rekryteras till en av de högsta chefspositionerna för den operativa verksamheten inom svensk polis”, skriver Holgersson i sin rapport.
Enligt Stefan Holgersson består underrättelsechefens utbildning i akademiska meriter, körkort för tung lastbil och taxi, A-certifikat för privatflyg med mörkerkompetensbevis samt tävlingslydnadsinstruktör i en brukshundsklubb.
”Vilken relevans dessa utbildningar har för den utlysta tjänsten är oklart”, skriver han.
Han berättar att han fått svårt att få ut dokument när han försökt ta reda på fakta om underrättelsechefens tidigare meriter.
”Det verkar ha funnits ett intresse på nationell nivå att försvåra en granskning av tjänstetillsättningen och underrättelsechefens bakgrund”, hävdar polisforskaren.
Samtidigt kommer, i flera medier, uppgifter om att en högt uppsatt manlig polischef och den kvinnliga juristen (som blev underrättelsechef) under en tid, oklart när, har haft ett förhållande. Underrättelsechefen har medgett att de haft en privat relation under den tid som polischefen var hennes chef, men menar att den varit ”ytlig” och aldrig ”närstående”. Polischefen ska även ha höjt underrättelsechefens lön samt tilldelat henne tjänstevapen.
Enligt Expressen ska samma manliga polischef ha polisanmälts för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande mot den kvinnliga juristen förra året. Anmälan gjordes inte av kvinnan i fråga, utan av en annan polischef.
De påstådda brotten uppgavs ha påbörjats en månad innan den utpekade höge polischefen anställde den kvinnliga underrättelsechefen.
Världen idag har sökt underrättelsechefen, som nu ska påbörja en tjänst utanför polismyndigheten, för en kommentar.
”Vi avböjer att kommentera”, svarar polisens presstalesperson Anna Engelbert i ett mejl.
Världen idag har även, utan framgång, sökt polischefen.
Polisprofessor Leif GW Persson menar att det som nu framkommit har skadat polisens kompetens, ledning och förtroende.
– Rötan i organisationen sprider sig från toppen, säger GW till Expressen.
Andra personer frågar sig vilket ansvar den kvinnliga underrättelsechefen hade för att polisens hantering av korankravallerna i påskas misslyckades på många fronter.