Nyheter
Kritik mot SVT efter stoppade program
Håller svensk public service på att tappa sitt journalistiska mod? Den frågan ställer sig Expressens vikarierande ledarskribent Pontus Almquist utfrån att SVT vid flera tillfällen stoppat publiceringar.
Riksdagen har stiftat en lag som ger så mycket utrymme för tolkningar... det är helt absurt.
Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT
I fredags, två dagar innan planerad sändning, stoppade SVT dokumentären ”Transkriget” med motivering att det ”krävs mer tid för att klippa färdigt programmet”, skriver Pontus Almquist i en ledare i Expressen. Skribenten tillstår att uppskjuten publicering kan tyda på gott redaktörskap, men lyfter även fram sin farhåga om att SVT låter rädsla styra.
”Ämnet är kontroversiellt och tidigare granskningar på temat har resulterat i omfattande kritik från transrörelsen och även i att kanalen har fällts i granskningsnämnden. Men det är inte första gången som kanalen ställer in granskningar som berör infekterade frågor”, skriver Almquist i sin ledare.
I april i år berättade P1:s Medierna om att SVT stoppat en publicering som skulle handla om Pentagonläckan, av rädsla för att begå brott mot Sveriges nya spionerilag. Lagen, som innebär att det blivit förbjudet att publicera sekretessbelagda uppgifter som kan skada Sveriges förhållande till annan stat eller mellanfolklig organisation, har blivit hårt kritiserad.
”Uppgiftslämnare riskerar att tystna och journalister och publicister att bli alltför försiktiga”, skrev exempelvis yttrandefrihetsexperten Nils Funcke i Expressen i samband med att lagen röstades igenom i riksdagen i november förra året.
Även Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT, är kritisk mot lagen.
”Riksdagen har stiftat en lag som ger så mycket utrymme för tolkningar och bedömningar att det är helt absurt”, sade Friborg då till Dagens Media i maj i år.
I samma veva sköt SVT upp publiceringen av Uppdrag gransknings program gällande arbetsmiljö, sedan ägaren i det granskade företaget hotat med stämning av SVT:s ansvarige utgivare.
Pontus Almquist instämmer delvis i att inställda publiceringar kan vara tecken på att lagstiftningen ger den granskande journalistiken ett undermåligt skydd, men menar att det inte är hela sanningen.
”Oavsett lagstiftning kvarstår dock faktumet att det krävs journalistiskt mod för att publicera djupgående granskningar av infekterade ämnen. Därför tecknar den långa raden av uppskjutna publiceringar på SVT under våren ett oroväckande mönster. Om public service, med sin position och sina resurser, inte har det journalistiska mod som krävs för att utmana mäktiga krafter, vilka har det då?” skriver han.
Världen idag har via SVT:s presstjänst sökt Charlotta Friborg, men har i skrivande stund inte fått något svar.