Olavi Blomfjord är före detta polis och blev känd för allmänheten som den som oskadliggjorde och grep massmördaren Mattias Flink 1994 – något den kristne Blomfjord bland annat berättat om i en bok där han ger Gud äran för det lyckade ingripandet.
Han menar att det finns stora skillnader mellan svensk och amerikansk polis.
– I USA kan man bli polis fortare, med kortare utbildning.
Där finns också en rad olika utbildningar på olika nivåer och som skiljer sig åt mellan olika delstater, påpekar han.
– Det ingår i svensk polisutbildning från första stund att man aldrig får hålla något mot hals eller nacke, eftersom det innebär stora risker. Hos svensk polis ska fokus alltid vara att ha ett stort mått av hänsynstagande mot den man ingriper emot, och att använda säkra och beprövade grepp som inte ger bestående skador.
Olavi Blomfjords bild är att det i Sveriges poliskår inte finns någon strukturell rasism, men att enstaka individer naturligtvis kan ha fel värderingar. Han tycker att det är fel att, som vissa poliser gjort nyligen, visa sympati med budskap som demonstranter för fram.
– Jag skulle aldrig någonsin gå ner på knä och visa en knuten näve till exempel. Polisen ska vara neutral i sin handling därför att polisen är en statlig myndighet vars opartiskhet ska vara en grundbult i det demokratiska samhället.
– Man kan sympatisera med vad demonstranterna står för, men inte i polisuniform. Det är lika fel att poliser i uniform går i pridetåget, säger han.
Det är viktigt, menar Blomfjord, att ha flera tankar i huvudet samtidigt när det gäller de protester och kravaller som drar fram över USA och som spridit sig till Europa.
– Det finns de som bara vill förstöra och vandalisera, andra som kanske triggas av detta och följer med. Sedan finns naturligtvis många som har ett gott syfte, som demonstrerar mot främlingsfientlighet och för medmänsklighet och som inte hatar poliser.
Olavi Blomfjord anser att debatten kantrar när ”den vite mannen” får skulden för allt ont som sker i världen. Han tycker också att när protesterna vänder sig mot samhällets auktoriteter, och demonstranterna anammar ett extremt vänsternarrativ, följer ofta ett underliggande hat mot kristendomen med.
– Jag kan uppleva att det i botten av allt det som nu sker, pågår också en andlig kamp, säger han.