Nyhetsbyrån Reuters konstaterar att lagen, som införts av kommuniststyret i Peking, riktar in sig på brott som ”separatism, omstörtande verksamhet, terrorism och samröre med utländska krafter”, med ända upp till livstids fängelsestraff som påföljd.
Den kristna människorättsorganisationen International Christian Concern (ICC) menar att många kristna ledare och aktivister kan komma att drabbas av den nya lagen, eftersom deras aktiviteter kan klassas just som något av de ovan nämnda brotten.
ICC påpekar också att flera lokala kristna organisationer motsatte sig ett införande av lagen i ett öppet brev i mitten av juni, ett par veckor innan lagen blev antagen av den kommunistiska folkkongressen och sedan trädde ikraft den 1 juli.
Lagen syftar, enligt ett uttalande från ICC:s sydöstasienchef Gina Goh, helt enkelt till att kriminalisera alla medborgare i Hongkong som anses vara bråkmakare i det kinesiska kommunistpartiets ögon.
– Nu är det dags för det internationella samfundet att stå upp i solidaritet med Hongkong och ta nödvändiga åtgärder för att straffa det kinesiska kommunistpartiet, säger hon.
Inne i Hongkong har flera demokratiaktivister redan tagit ett steg tillbaka på grund av den nya lagen. Den kristne aktivisten och politikern Joshua Wong, som blivit ett ansikte utåt för de pro-demokratiska aktivisternas kamp i Hongkong, meddelade redan dagen före lagens införande, i ett Twitter-inlägg, att han drar sig tillbaka från sitt parti Demosisto.
Senare samma dag, den 30 juni, meddelade Demosisto, också på Twitter, att de beslutat att upplösa hela partiet.
Joshua Wongs kristna familjebakgrund och hans tydligt uttalade kristna tro framgår bland annat i Netflix-dokumentären Joshua mot supermakten från 2017, och efter det ödesmättade beskedet den 30 juni har han publicerat flera bibelverser som kan relateras till den nya situationen.
Samtidigt är det med ödesmättade ord som Wong beskriver införandet av den nya säkerhetslagen:
”Det markerar slutet på det Hongkong världen tidigare kände. Nu går Hongkong in i en ny era av skräckvälde”, skriver han.
Både Storbritannien och Taiwan har tagit initiativ för att hjälpa Hongkong-bor som nu vill emigrera. I den tidigare kolonialmaktens fall handlar det om att alla de cirka tre miljoner invånare som föddes före överlämnandet av kolonin till Kina 1997, och som därmed har rätt till ett speciellt brittiskt pass, nu också kommer att ha rätt att flytta till Storbritannien och stanna där i fem år, då de också får arbeta eller studera i landet.
Efter de fem åren ska de kunna få ytterligare förlängt uppehållstillsånd i ett år, och sedan medborgarskap, beskriver brittiska BBC.
Den demokratiskt självstyrda kinesiska ön Taiwan öppnade å sin sida, den 1 juli, ett speciellt kontor för att hjälpa Hongkong-bor som vill fly till Taiwan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Människor från såväl Hongkong som Macau kan få uppehållstillstånd på Taiwan på flera olika sätt utöver jobb eller studier, enligt ett sammanfattande dokument på den taiwanesiska immigrationsmyndighetens sajt.
Det kan till exempel räcka att man har en släkting på Taiwan eller att man vill bosätta sig på ön för att predika sin tro.