Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Sjuksköterskan Shirley Chaplin (till vänster) miste sitt jobb efter att hon vägrade ta av sig sitt korshalsband. Nadia Eweida jobbade med att checka in passagerare för flygbolaget British Airways. Hon blev uppsagd för att hon vägrat följa den klädkod som tvingat henne att ta av korset hon bar i en kedja om halsen. Foto: Scanpix

Kristnas rättigheter i Europadomstolen

Imorgon, tisdag, avkunnar Europadomstolen för mänskliga rättigheter dom i fyra principiellt viktiga mål som handlar om religionsfrihet för kristna i Storbritannien.

Nyheter · Publicerad 14:00, 14 jan 2013

De fyra klagande – Nadia Eweida, Shirley Chaplin, Lilian Ladele och Gary McFarlane – hade förlorat i samtliga inhemska rättsinstanser, och till slut vänt sig till Europadomstolen i Strasbourg. Processen har tagit fyra år, och avgörandet väntas ha bäring på i synnerhet britternas möjlighet att utöva sin religionsfrihet.
Nadia Eweida stängdes av från sitt arbete på British Airways (BA) 2006 sedan hon en dag beslöt sig för att sluta dölja korset hon bar runt halsen under kragen, och därmed bröt mot företagets uniformspolicy. Hon vägrade också att låta sig omplaceras till helt andra arbetsuppgifter, som inte krävde någon klädkod. BA pressades sedermera till att tillåta pins med religiösa symboler även bland personal som arbetar gentemot kunder.
Shirley Chaplin stängdes av från sitt arbete som sjuksköterska inom geriatriken efter att hon vägrat ta av sig det kors hon bar runt halsen. Argumentet från arbetsgivarens sida var att en halskedja skulle kunna bli en säkerhetsrisk om en patient började dra i dem.

Båda kvinnorna hänvisade i sina överklaganden till artikel nio i Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som ger människor rätt att uttrycka sin religion både privat och offentligt.
Det officiella svaret från Storbritannien har varit att det inte är ett krav i den kristna religionen att bära kors, och att artikel nio därför inte gäller i de här fallen. Samtidig ges dock särskilda rättigheter åt sikher och muslimer när det gäller rätten att bära turban eller slöja på arbetet.

Ett av de andra målen rör parrådgivaren Gary McFarlane. Han avskedades när det framkom att han inte tillhandahållit sexterapi till homosexuella par, trots att han vid sin anställning åtagit sig att behandla både heterosexuella och homosexuella par.

Slutligen handlar ett mål om Lillian Ladele, anställd som registrator och parterskapsförrättare. Hon tvingades säga upp sig från sitt jobb sedan hon inte velat underteckna ett nytt anställningskontrakt om att framgent även medverka vid ceremonier för samkönade par.
Många kristna i Storbritannien hoppas att domen ska få brittiska arbetsgivare att ta större hänsyn till de anställdas samvetsfrihet, och bidra till att göra samhällsandan mer tolerant.

Eva Janzon
Tack, Uppdrag Granskning, för samtalet ni öppnat för

Ledare SVT:s Uppdrag Granskning lät sig inte kväsas. Trots att de under Stockholm Pride fick ta emot den negativa utmärkelsen ”Rosa tisteln” av RFSL för... lördag 12/10 00:00

Stefan Salmonsson blir pastor i Norge

Församling. Reseevangelisten Stefan Salmonsson, som tidigare varit pastor inom Trosrörelsen i Sverige, har nu installerats som pastor i Sarpsborg i Norge. Han... söndag 13/10 15:00

Förbud är den nya liberala friheten

Ledare Sveriges skolväsende vilar på en nära tusenårig kristen grund. Det senaste halvseklet har suddat ut det mesta av kristet innehåll, men... torsdag 10/10 11:55
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Alltså är det livsviktigt att alla troende inser att det är vad livet handlar om, att berätta om Jesus.

Inför söndag 1 Kung 17:17–24Upp 2:8–11Luk 7:11–17Ps 107:18–22 Denna helg i kyrkoåret har den enorma titeln: Döden och livet. Det är en titel som väcker känslor...