De fyra klagande – Nadia Eweida, Shirley Chaplin, Lilian Ladele och Gary McFarlane – hade förlorat i samtliga inhemska rättsinstanser, och till slut vänt sig till Europadomstolen i Strasbourg. Processen har tagit fyra år, och avgörandet väntas ha bäring på i synnerhet britternas möjlighet att utöva sin religionsfrihet.
Nadia Eweida stängdes av från sitt arbete på British Airways (BA) 2006 sedan hon en dag beslöt sig för att sluta dölja korset hon bar runt halsen under kragen, och därmed bröt mot företagets uniformspolicy. Hon vägrade också att låta sig omplaceras till helt andra arbetsuppgifter, som inte krävde någon klädkod. BA pressades sedermera till att tillåta pins med religiösa symboler även bland personal som arbetar gentemot kunder.
Shirley Chaplin stängdes av från sitt arbete som sjuksköterska inom geriatriken efter att hon vägrat ta av sig det kors hon bar runt halsen. Argumentet från arbetsgivarens sida var att en halskedja skulle kunna bli en säkerhetsrisk om en patient började dra i dem.
Båda kvinnorna hänvisade i sina överklaganden till artikel nio i Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som ger människor rätt att uttrycka sin religion både privat och offentligt.
Det officiella svaret från Storbritannien har varit att det inte är ett krav i den kristna religionen att bära kors, och att artikel nio därför inte gäller i de här fallen. Samtidig ges dock särskilda rättigheter åt sikher och muslimer när det gäller rätten att bära turban eller slöja på arbetet.
Ett av de andra målen rör parrådgivaren Gary McFarlane. Han avskedades när det framkom att han inte tillhandahållit sexterapi till homosexuella par, trots att han vid sin anställning åtagit sig att behandla både heterosexuella och homosexuella par.
Slutligen handlar ett mål om Lillian Ladele, anställd som registrator och parterskapsförrättare. Hon tvingades säga upp sig från sitt jobb sedan hon inte velat underteckna ett nytt anställningskontrakt om att framgent även medverka vid ceremonier för samkönade par.
Många kristna i Storbritannien hoppas att domen ska få brittiska arbetsgivare att ta större hänsyn till de anställdas samvetsfrihet, och bidra till att göra samhällsandan mer tolerant.