Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Bengt-Olov Söderkvist och Mats Selander från Kristna värdepartiet vid en tidigare partikongress i Jönköping. Foto: Kristna värdepartiet

Kristna värdepartiet kastades ut av Valmyndigheten

Kristna värdepartiet har förlorat sin registrering hos Valmyndigheten på grund av ett formaliafel. Nu måste partiet samla in minst 1 500 underskrifter för att få ställa upp i valet 2022.

– Vi blev chockade, men ser det nu som en möjlighet, säger partiordföranden Mats Selander.

Nyheter · Publicerad 09:30, 10 dec 2020

Inför valet 2014 samlade Kristna värdepartiet ihop 1 500 namnunderskrifter och kunde därmed ställa upp i valet. Partiet valde både detta år och år 2018 att ha öppna listor, vilket innebär att den som röstar kan lägga till namn själv på en blank valsedel.

– Vi har valt att ha öppna listor för att få lite tidsfrist. Med låsta listor måste vi slå fast vilka som ska representera oss i god tid, säger partiets ordförande Mats Selander.

När Selander och hans partikollegor nyligen gick in på Valmyndighetens hemsida upptäckte de att Kristna värdepartiet inte längre fanns med bland de registrerade partierna. Det visade sig att man tappar sin registrering om man har olåsta listor två val i rad.  

– Vi blev chockade, säger Mats Selander.

Han betonar dock att han och hans kollegor har valt att ”ta det som en man” och se det hela som en möjlighet.

– Nu uppmanar vi människor som stöder oss att samla in namn och på så vis berätta om oss för vänner och bekanta, säger han.

Målet är alltså att få in minst 1 500 namn så att partiet kan registrera sig igen. Mats Selander poängterar att den som skriver under en sådan lista inte lovar att vare sig stödja eller rösta på partiet.

– Man visar bara att man tycker vi har rätt att registrera oss, säger han.

Han betonar också att listorna förstörs av en så kallad Notarius publicus innan de når Valmyndigheten, vilket gör att namnen aldrig blir offentliga.

Mats Selander tror att Kristna värdepartiet har chans att komma in i vissa mindre kommuner i valet 2022 och menar att en enda representant som ”lyfter obekväma frågor” kan göra stor skillnad.

– Vi är och vill vara en profetröst i svensk politik, säger han.

Några öppna listor kommer det dock inte bli för partiet i framtiden.

– Absolut inte. Nu kommer vi ha låsta listor i vartenda val.

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10