Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Sedan protesterna i Hongkong blivit mer våldsamma har många kristna valt att inte delta, uppger en student. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kristna skyddar barn i protesternas Hongkong

Kristnas gudstjänstfirande i Hongkong har försvårats av nedstängningar av kollektivtrafiken, skriver brittiska Premier. Samtidigt som vissa kristna uppges undvika demonstrationerna visar en video från BBC hur andra agerar mänskliga sköldar mellan polis och demonstranter.

Nyheter · Publicerad 16:00, 3 nov 2019

Församlingen C3 Church Hong Kong ska ha beslutat att ställa in alla sina gudstjänster den första söndagen i oktober på grund av de tåginställningar som följde på gatuprotesterna, rapporterar det Londonbaserade mediehuset Premier.

Församlingens föreståndare, Ming Lai Cheung, berättar samtidigt om hur de uppmanar människor till att fästa sina ögon på Kristus i stället för att sätta sitt hopp till det politiska styret.

– Vi tror att bara en person kan ge människor hopp och det är Jesus Kristus. Så vad vi gör är att be för folket, vi ber att ledarna ska få vishet och vi ber att Gud ska komma och hjälpa oss, säger Cheung.

Enligt studenten Karen Chu var det till en början ganska många kristna som deltog i demonstrationerna, men de flesta av de kristna hon känner har hållit sig undan sedan protesterna blev mer våldsamma.

– Jag tror att de flesta kristna har kommit fram till att det har blivit för våldsamt och olagligt. Vi har fortfarande många bönemöten, och många församlingar har uppmanat till fasta och extra bönemöten för Hongkong, säger hon till Premier.

En grupp andra kristna, från församlingen Good Neighbor North District Church, har dock mött den våldsamma situationen på ett helt annat sätt. I ett videoklipp från BBC kan man se hur församlingen organiserar grupper av volontärer som rent fysiskt ställer sig mellan de protesterande och poliser, eller i vissa fall mellan protesterande och andra medborgare som har hamnat i konflikt. På så sätt vill volontärerna förhindra att människor, och då framför allt de många yngre demonstranterna, blir skadade genom sammandrabbningar.

– När vi som kristna ser en orättfärdig situation så måste vi gå ut och skydda barnen, säger församlingens pastor Roy Chan.

Med gula västar på sig, och i grupper om sju, bildar volontärerna mänskliga kedjor som ställer sig i gapet mellan de olika grupperingarna. Ibland lyckas de inte komma på plats förrän det är för sent och polis eller protesterande har börjat slå någon, men pastorn berättar att de har fått ett tillskott av människor utifrån som vill vara med, inklusive icke-troende. Han hoppas nu på att de ska bli ännu fler.

– Om fler människor går samman med oss så tror jag att vi kommer att kunna skydda fler barn. Vi skulle kunna tala mer med båda sidor, och det skulle bli mindre skador, säger Chan.

Vid ett tillfälle blev några av volontärerna sprejade med pepparsprej av polisen som tyckte att de hindrade dem i deras arbete, berättar pastorn. Samtidigt framgår det att volontärerna är beredda att utstå våld för att skydda andra.

– Slå oss, slå inte barnen, säger pastorn.

När vi som kristna ser en orättfärdig situation så måste vi gå ut och skydda barnen.

När vetenskapen blir ideologisk är den farlig

Ledare Vetenskapens betydelse för vår civilisation går inte att överskatta. På område efter område... onsdag 23/9 00:00

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att... onsdag 23/9 00:00

Lidandet inför tyst Gud

Böneskolan Jobs bok är troligen Bibelns äldsta bok, med det urgamla temat om den oskyldiga människans lidande.... tisdag 22/9 00:10

Oklart om Marocko öppnar för direktflyg till Israel

Marocko. Uppgifter om att relationen mellan Marocko och Israel snart skulle tina, med direktflyg mellan... tisdag 22/9 16:08

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...