Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Kristna skolor presterar bättre än riksgenomsnitt

Elever på kristna skolor har bättre resultat än rikssnittet. Det visar statistik för årskurs nio vårterminen 2017. – Och det handlar inte om några ”glädjebetyg”, säger skol-utvecklaren Hans Gabre, som sammanställt statistiken.

Nyheter · Publicerad 10:30, 16 mar 2018

78,6 procent av eleverna som avslutade årskurs nio på en kristen skola förra vårterminen hade uppnått kunskapskraven i samtliga ämnen. Det kan jämföras med siffran för hela riket, där 74,1 procent av eleverna hade uppnått kraven.

Statistiken är hämtad direkt från Skolverket och är sammanställd av Hans Gabre, skolutvecklare på Livets ords kristna skolor och styrelseledamot i Kristna friskolerådet. Den visar också att eleverna på de kristna skolorna i snitt hade högre betygspoäng än rikssnittet. Det genomsnittliga meritvärdet, beräknat på 17 betyg, var på de kristna skolorna 234 poäng, vilket är drygt tio poäng mer än rikssnittet.

– Vi har haft på känn att det går bra för de kristna skolorna, men nu har vi det svart på vitt, säger Hans Gabre.

Han påpekar att resultatet inte beror på några ”snälla glädjebetyg”. Samman­ställningen visar nämligen hur väl elevernas betyg stämmer överens med resultatet på de nationella proven. På de kristna skolorna är det en mindre andel elever som har fått ett högre betyg jämfört med de nationella proven, än vad det är på både kommunala skolor och samtliga friskolor.

Hans Gabre påpekar också att de allra minsta kristna friskolorna – där det var färre än tio elever i årskurs nio – inte räknades in i sammanställningen.

– Hade vi räknat in dessa elever hade vi fått ett ännu bättre resultat, säger han.

Att eleverna på de kristna friskolorna skulle vara en homogen grupp avvisar han bestämt.

– Statistiken visar att det är en högre andel elever med utländsk bakgrund på de kristna friskolorna än på övriga skolor. Och vi har ingen ”elitintagning”, utan välkomnar alla, säger han.

Hur det går specifikt för eleverna med utländsk bakgrund är svårt att ge något generellt svar på, eftersom endast ett fåtal av skolorna för sådan statistik. Tittar man på de sju kristna skolor som gör det, kan man dock se att dessa elever har ett något bättre resultat än elever med utländsk bakgrund i kommunala skolor.

Detsamma gäller för de elever med utländsk bakgrund som går på andra friskolor.

Något annat som sammanställningen visar, är att de kristna friskolorna har en mindre skillnad mellan pojkars och flickors betygsresultat än rikssnittet. Vårterminen 2017 hade flickorna på de kristna friskolorna i snitt 20,4 mer i betygspoäng än pojkarna. Det kan jämföras med rikssnittet, där skillnaden var 32,8 poäng.

– Det talar för att vi har en bra skolprocess även för pojkar, säger Hans Gabre.

Den större, generella gruppen friskolor (skolor med enskild huvudman) uppvisar ännu högre resultat än just de kristna, om man ser till betygspoäng och andel elever som uppnår kunskapskraven i alla ämnen. Men Sven Magnusson, vice ord­förande för Kristna friskole­rådet, påpekar att en avgörande orsak är att de kristna skolorna har en lägre andel elever från högutbildade hem, samt fler elever med utländsk bakgrund, jämfört med den större gruppen friskolor.

Just föräldrarnas utbildningsnivå brukar nämligen anses vara den viktigaste faktorn för elevers studieresultat, säger Sven Magnusson.

– Jag tror därför att man kan säga att kristna skolor har extremt goda studieresultat.

Topp fem

Här är de kristna friskolor som har bäst betygsresultat baserat på genomsnittlig meritpoäng i årskurs nio vårterminen 2017:

1. Mariaskolan, Malmö (282,3 poäng)

2. Hällebergsskolan, Ljungskile (276,5 poäng)

3. Mikaelskolan, Sollentuna (274,9 poäng)

4. Fokusskolan, Nyköping (266,2 poäng)

5. Södermalmskyrkans kristna skola (262,9 poäng)

Och här är de kristna friskolor som hade flest andel elever som uppnådde kunskapskraven i alla ämnen:

1. Fokusskolan, Nyköping (100 procent)

2. Friskolan Mosaik (95 procent)

3. Leteboskolan, Horred (92,9 procent)

4. Södermalmskyrkans kristna skola (92,5 procent)

5. Hällebergsskolan, Ljungskile (92,3 procent)

Sammanställningen

Statistiken är hämtad från Skolverkets databas Siris och sammanställd av Hans Gabre.

De siffror som Gabre tittade på gällde vårterminen 2017.

Endast de skolor som hade årskurs nio med minst tio elever i klassen undersöktes. Det gör att totalt 35 kristna friskolor finns med i statistiken.

De skolor som hade årskurs nio, men där uppgifterna baserades på färre än tio elever, finns inte med på grund av risken att sammanställningen skulle bli utpekande – man skulle kunna räkna ut vilka enskilda personer resultaten gäller för.

Med ”elever med utländsk bakgrund” menas de elever som är födda i Sverige men har två utlandsfödda föräldrar, samt de elever som är födda utomlands men har invandrat till Sverige.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Rekommenderat Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00