Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kristna profiler i ordväxling om Sverigedemokraterna

De kristne sångaren Ulf Christiansson och pastor Stefan Swärd har hamnat i en ordväxling angående Sverigedemokraterna. Upprinnelsen är ett Facebookinlägg, där Christiansson menar att kristenheten borde be Jimmie Åkesson om förlåtelse. Nu har Stefan Swärd kommenterat inlägget på sin blogg.

Nyheter · Publicerad 08:22, 26 nov 2018

”Tonläget och argumentationen påminner mycket om Lars Enarson… Ingen har blivit så förföljd och mobbad som Jimmie Åkesson”, skriver Stefan Swärd om Ulf Christianssons inlägg.

Det är inte första gången rockmusikern väcker uppmärksamhet när det gäller Sverigedemokraterna. 2014 skrev han ett inlägg på Facebook, där han uttryckte förståelse för dem som röstar på partiet. 2016 spelade han och gruppen Jerusalem på SD:s sommarfestival.

Stefan Swärd å sin sida har varnat för partiet i artiklar och böcker. Han känner därför att han hamnar mitt i skottgluggen för Christianssons inlägg, som han citerar delar av på sin blogg: ”Det har pågått en hysterisk smutskastning av Sverigedemokraterna den senaste månaden… Vi har kastat så mycket skit på honom (Jimmie Åkesson) genom åren att jag skäms. Vi skall representera ett budskap som vi så populärt benämner som ”kärleksbudskapet”! Jag tycker vi har misslyckats totalt i detta. Nu när alla andra partier svängt (mer eller mindre) i invandringen så finns det bara en sak kvar att varna och hacka på. Rötterna! De är nazister! Det är vad som sägs. Men vet vi det? Att det är så? Tänk om det var så för länge sedan men inte nu?”

Christiansson menar att SD verkar vara kristenhetens fiende nummer ett i Sverige, att all kraft läggs på att varna och kriga emot dem och detta i en ton som är långt ifrån den Jesus hade.

Men Stefan Swärd känner inte igen den bilden. Han skriver: ”Jag vet inte vad Christiansson åsyftar. Debatten i kristna pressen tycker jag förs i ett sansat tonläge. Tonläget i sociala medier är sällan bra, men tycker nog att kristen debatt är mer sansad än den allmänna sociala medier-debatten… Det pågår en högernationalistisk väckelse med ett mycket aggressivt tonläge, framförallt i sociala medier. Jag är förvånad över att Uffe inte uttrycker bekymmer över det.”

Stefan Swärd ser däremot mycket engagemang i kyrkorna när det handlar om att hjälpa utsatta flyktingar och menar att vi måste våga diskutera ideologi utan att anklagas för kärlekslöshet. ”Jag hävdar att SD idémässigt står för liknande värderingar som nazisterna gjorde på 30-talet. Invandrarna är det största problemet, de hör egentligen inte hemma i Sverige… Det betyder inte att jag är naiv, vi måste kunna diskutera hur vi ska hantera integrationen… Men när det gäller ideologin och idéerna, där går kampen vidare. Hitler såg 1930 invandringen som det största problemet i Tyskland… Det började inte med Auschwitz, det började med ideologi och idéer, som torgfördes. Jag känner igen mycket av tankegångarna i dagens högerpopulistiska debatter”, skriver Stefan Swärd.

Det pågår en högernationalistisk väckelse med ett mycket aggressivt tonläge, framförallt i sociala medier. Jag är förvånad över att Uffe inte uttrycker bekymmer över det.

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...