Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Förföljelsen av kristna ökar i den indiska delstaten Uttar Pradesh. På bilden firar två kristna indiska kvinnor påsk. Foto: Anupam Nath/AP/TT

Kristna nämns i utrikesdeklaration

För första gången på flera år nämndes ”kristna” specifikt i utrikesdeklarationen från regeringen. S-MP-regeringen har återkommande kritiserats för att inte lyfta fram de miljontals kristna som förföljs världen över.

Nyheter · Publicerad 17:14, 13 feb 2019

”Sverige stödjer den nya irakiska regeringens reformansträngningar. Relationerna mellan landets olika etniska och religiösa grupper, som exempelvis de kristna, samt kurdernas ställning är avgörande för långsiktig fred och stabilitet i Irak.”

Så låter det i regeringens utrikesdeklaration. I sig själva är meningarna inte direkt uppseendeväckande, men att kristna omnämns specifikt i en utrikesdeklaration hör inte till vanligheterna.

Trots att miljontals kristna globalt utsätts för förföljelse och att den ökar och blir allt grövre, bland annat enligt organisationen Open Doors kartläggning, har detta ofta lyst med sin frånvaro när ramdokumentet för Sveriges utrikespolitik tagits fram. Samma kritik fanns under Alliansregeringens tid.

I 2019 års utrikesdeklaration står det också:

”På många håll i världen sker förföljelser av religiösa minoriteter, det är oacceptabelt. Vi stärker arbetet mot antisemitism och arrangerar en internationell konferens om Förintelsen år 2020.”

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10