Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

180 fall av intolerans och diskriminering under 2011 har undersökts av den österrikiska frivilligorganisationen Dokumentationsarchiv der Intoleranz gegen Christen. Yrkesmässiga restriktioner, begränsning av rörelsefrihet är något av det som drabbar kristna mer än andra troende. Foto: Arkiv

Kristna mest diskriminerade i Europa

Intoleransen vinner mark i Väst. I alla fall mot kristna. För kristna är den grupp som diskrimineras mest och som utsätts för flest hatbrott i Europa. Enligt färsk statistik är till exempel 95 procent av allt religiöst motiverat våld i Skottland riktat mot kristna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 mar 2012

– Våra undersökningar visar att 85 procent av alla hatbrott, där religion är den bakomliggande orsaken i Europa, riktas mot kristna. Det är hög tid att den offentliga debatten tar detta faktum på allvar, säger Gudrun Kugler.
Hon är chef för Doku­ment­ationsarchiv der In­toleranz gegen Christen (Dokumenteringsarkiv för intolerans mot kristna), en österrikisk frivilligorganisation, som är medlem i ett internationellt nätverk, bestående av flera människorättsorganisationer som bland annat är EU-rådgivare i frågor som rör religion, yttrandefrihet och diskriminering. Organisationen har nyligen offentliggjort en rapport som berättar om olika typer av brott, begångna mot kristna under 2011.

Sammanlagt har 180 konkreta fall av intolerans och diskriminering undersökts. Det är en skrämmande läsning, som med önskvärd tydlighet visar att de kristnas rörelsefrihet blir alltmer begränsad – på alla plan. Det handlar om allt från inskränkningar i grundläggande rättigheter som religions- och yttrandefrihet, till att kristna utsätts för repressalier och kyrkor vandaliseras.
– Vi märker också att kristna blir offer för yrkesmässiga restriktioner. En begränsande tillämpning av samvetsfriheten, leder till att yrken som domare, läkare, sjuksköterskor och barnmorskor liksom farmaceuter så sakteliga stängs för kristna, säger Gudrun Kugler.
Men hon pekar också på andra grupper som, på grund av en kristen tro, kommer på kollisionskurs med en kringliggande, och allt mer aggressiv, omvärld.
– Lärare och föräldrar, som inte ställer upp på den av staten definierade sexualetiken, hamnar i svårigheter, konstaterar hon och fortsätter:
– Vår undersökning visar att det är bara genom en mer tillmötesgående inställning till religion, och då i synnerhet till kristendomen, som Europa kan leva upp till sin grundläggande frihetsnorm.

Flera av de brott mot kristna som har begåtts bara under 2011 i Europa, har Världen idag tidigare berättat om, men här följer ett axplock ur den nu publicerade rapporten.

Januari: En katolsk religionslärare på en högstadieskola i Zújar, sydöstra Spanien, tvingas att ta bort ett krucifix och en ikon från väggen i det arbetsrum han delade med kolleger efter att två av dem förklarade sig vara förolämpade.
EU:s utrikesministrar tillbakavisar ett resolutionsförslag som skulle fördöma illdåden mot kristna minoriteter i Egypten och Irak. Detta, eftersom de, i en strävan att vara politiskt korrekta, inte kan bli eniga om definitionen av "kristen."
Februari: Av "säkerhetsskäl" har en glasvägg satts upp för att hindra troende att komma in i kapellet vid universitetet i Valladolid i norra Spanien. Den kristna studentföreningen klagar förgäves till universitetsledningen. Svaret de får är: "Gud finns överallt. Gå ut och be på fältet."
Ett gift engelskt par, med många års erfarenhet som fosterföräldrar, förbjuds att ha fosterbarn eftersom makarna har en biblisk syn på homosexualitet.

Mars: 12-barnsmamman Irene Wiens döms till att skaka galler i 43 dagar i fängelse i Tyskland, eftersom hon vägrar att låta sina barn delta i skolans sexualundervisning, vilken hon och hennes man anser vara för liberal. Domen har överklagats till Europeiska människorättsdomstolen.
En fransk historielärare avskedas efter att ha visat sina elever en video om abort och talat med dem om fransk abortlagstiftning.

Maj: Richard Scott, brittisk läkare med 28 års fläckfri tjänst kallas till korrigerande samtal för att ha talat om sin tro med en patient som tidigare hade gett sitt samtycke därtill.
Sveriges riksdag beslutar att aktivt bekämpa Europarådets resolution om samvetsfrihet.

Augusti: Volker Beck, ledamot i tyska Bundestag och De grönas talesman i människorättsfrågor vill att Tyska läkarföreningen stämmer Tyska föreningen för katolska läkare. Detta eftersom den senare på sin hemsida informerar om möjligheter att hantera icke önskade homosexuella känslor.
En österrikisk markägare, Josef Rothwangl, sätter upp en skylt som uttryckligen förbjuder präster att, i sällskap med barn och unga, beträda hans mark på väg till landets största katolska vallfartsort, Maria Zell, i bergen. Han motiverar sig med att alla präster missbrukar barn.

September: Mike Weat-herley, konservativ parlamentsledamot i Storbritannien, uppmanar till att kristna äktenskap ska förbjudas om de ingås i kyrkor som vägrar att viga samkönade par.
En terapikonferens med syfte att hjälpa människor som kämpar med homosexuella känslor förbjuds att använda lokaler tillhörande en medicinsk utbildningsstiftelse i polska Poznan. Det var efter att konferensen hade kritiserats häftigt i Gazeta Wyborcza, en av Polens största tidningar, som stiftelsen drog sig tillbaka.

November: Polisen i Zürich, Schweiz, tvingas använda tårgas och vattenkanoner för att hindra motdemonstranter som ville störa cirka 1 000 Pro life-förespråkare att marschera på gatorna i den schweiziska huvudstaden.

Fotnot: Hela rapporten kan laddas ner i pdf-format på: http://www.intolerance-againstchristians.eu.

Annica Skenberg


En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier