Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Kristna ledare samtalar med partiledarna

Klimatet, trons plats i samhället och kränkningar mot troende står på dagordningen när Sveriges kristna råd (SKR) under ett par veckor möter riksdagens partiledare. Först ut att möta samfundsledarna i paraplyorganisationens presidium var Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V).

Nyheter · Publicerad 07:00, 6 okt 2021

På Twitter tackar Centerpartiets ledare Annie Lööf SKR ”för ett riktigt givande samtal om vikten av religionsfrihet, rätten till andlig hälsa och kyrkornas viktiga roll i vårt samhälle” efter måndagens möte.

Nooshi Dadgostar som leder V, ett parti som historiskt förknippast med en skarpt kritisk inställning till religion, tackade även hon efter sitt möte med kyrkoledarna och beskrev trossamfundens roll i samhället som ”viktig”.

Måndagens möten inleder en samtalsserie med partiledarna inför nästa års riksdagsval, skriver SKR i ett pressmeddelande.

På agendan står hur politiska beslutsfattare och kyrkor ”ska ta hand om de akuta existentiella frågorna som till exempel pandemin och klimatkrisen orsakar”.

Religionens plats i samhället, barns rätt till andlighet och arbetet för att minska diskriminering av troende är också frågor som lyfts.

– Vi hoppas få svar på hur vi kyrkor kan vara en betydelsefull resurs när det gäller att skapa ett gott samhälle trots de svåra utmaningar som finns, säger Sofia Camnerin, generalsekreterare SKR.

– Givetvis kommer vi också passa på att stryka under den grundlagsskyddade rätten att få utöva sin tro enskilt och tillsammans, och säkerställa att riksdagspartierna arbetar aktivt mot kränkningar av troende, säger Sofia Camnerin.

Övriga partiledare i riksdagen ska möta de kyrkliga företrädarna för samtal under de närmaste veckorna.

Presidiet för Sveriges kristna råd består av Daniel Alm, föreståndare Pingst FFS, kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, ärkebiskop Benjamin Dioscoros Atas, syrisk-ortodoxa kyrkan, Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan samt Sofia Camnerin.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier