Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Kristna i kläm i strider mellan kurder och Irak

Efter den kurdiska folkomröstningen om självständighet ökar spänningen ytterligare i norra Irak. Den irakiska armén har intagit samhällen på Nineveslätten som kristna nu flyr från åter en gång. – Det finns ingen framtid för kristna i Irak, säger 21-årige Yousif Khalid Yousif, som flydde från byn Batnaya till Turkiet när IS drog in över Nineveslätten för två år sedan.

Nyheter · Publicerad 11:40, 27 okt 2017

Yousif Khalid Yousif är med i ett nätverk som förmedlar information till omvärlden om vad som händer i två kristna byar, Batnaya och Teleskuf. De har just fått in bilder på två barn som skadades när den irakiska armén gick in i byn för att driva bort kurderna i Teleskuf.

– Nu är det de irakiska styrkorna som har kontroll. Och det går inte att fly till Dohuk i Kurdistan eftersom vägen är spärrad, säger Yousif Khalid Yousif.

Mer än 850 familjer ska enligt nätverket ha flytt från Teleskuf, ett par mil norr om Mosul, till bland annat staden Alqosh. Flera av dessa människor hade vågat återvända efter att IS drivits på flykten i somras.

"Allvaret i situationen förstärks av att Teleskof är en av få positiva exempel på återuppbyggnad och återbefolkning av kristna områden i Irak," kommenterar Europaparlamentarikern Lars Adaktusson på sin blogg.

"Att staden nu återigen blir krigsskådeplats och töms på sin befolkning är ett hårt slag mot hela gruppen av kaldéer/syrianer/assyrier. Stoppas inte våldet är det omöjligt att återvända till Nineveområdet och den kristna närvaron blir då ett minne blott".

Nineveslätten ingår inte i det kurdiska självstyret KRG i norra Irak. Men kurderna har behållit sin milis, peshmergan, i området. När kurderna röstade om självständighet i slutet av september utlöstes en konflikt med centralregeringen i Bagdad, som nu säkrar gränsen mot KRG.

Den irakiska militären har redan tvingat bort kurdiska styrkor i provinsen Kirkuk, som kurderna kontrollerat sedan 2014. Många har flytt från området av rädsla för hämndaktioner efter omröstningen, som har förklarats olaglig av Bagdadregeringen.

På torsdagen kom besked om att styret i KRG är redo för dialog med regeringen i Bagdad i enlighet med landets konstitution.

Resultatet efter omröstningen om självständighet från Bagdad — som lett till ökade spänningar i området — kan läggas på is tills vidare, föreslår den regionala regeringen. Enligt den kurdiska valkommissionen fick ja-sidan 92 procent av rösterna.

Samtidigt kommer uppgifter från det kurdiska styret om att irakiska styrkor inlett en offensiv mot peshmergaposteringar nära gränsen till Turkiet. Militären ska tillsammans med Iranstödda shiamiliser ha beskjutit kurderna vid Zummar i Ninawaprovinsen, rapporterar TT.

För Yousif Khalid Yousif är det redan för sent.

– Det bor ingen kvar i Batnaya, där jag växte upp. Det kanske är 100 hus som inte är helt förstörda, säger han.

– Jag kommer aldrig att återvända. Jag vill leva som en vanlig människa. Nu är kriget mot IS över, och då blir det krig mellan Irak och kurderna. Och efter det kommer ett nytt krig.

Nu driver han och två vänner Facebook-sidan "Kyrkan Margariacos i Batnaya" från exilen i Turkiet.

– Det är ett sätt att få ut vår röst, och berätta för våra vänner från Batnaya, och som nu finns i länder som USA, Kanada och Tyskland, om vad som händer, säger han.

Lars Adaktusson pekar på att den irakiska regeringen har en konstitutionell skyldighet att skydda alla sina medborgare, inklusive kristna befolkningsgrupper.

"Att beskjuta den egna befolkningen i kristna städer står i direkt strid mot denna skyldighet, allt våld måste omedelbart upphöra", skriver han och vädjar till den svenska regeringen att använda sina kanaler för påtryckningar mot de ansvariga i KRG och Irak.

"Den kurdiska regionala regeringen har tidigare åtagit sig att utrymma Nineveslätten. Kvarvarande peshmerga måste nu omgående genomföra detta tillbakadragande och lämna de kristna städer och samhällen till vilka det kurdiska folket saknar rätt och historisk koppling".

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...