”Värdig är du, vår Herre och Gud, att ta emot lov och ära och makt, för du har skapat allt. Genom din vilja kom det till och blev skapat.”
Uppenbarelseboken 4:11

Världen idag

Kristna i Göteborg berörde sin stad med evangelium

Tonårskillar som tog emot Jesus, smärta som försvann och kryckor som inte längre behövdes. På coronasäkert avstånd och utan handpåläggning fick nätverket Outreach Göteborg se Gud beröra människor i helgen. Initiativet är en fortsättning på det ekumeniska samarbetet inför ”Det finns hopp”-kampanjen som blev inställd förra året .

Nyheter · Publicerad 17:30, 3 mar 2021

Under ett par timmar på lördagseftermiddagen genomförde nätverket Outreach Göteborg en evangelisationssatsning på tio platser i och kring staden. Deltagarna har varit noga med att hålla coronasäkert avstånd till människor de möter och att inte praktisera handpåläggning.

– Gud är inte begränsad av avstånd. Han verkar när vi ber, konstaterar Mattias Eklöf, pastor i EFK-församlingen Mötesplatsen i Angered.

Det ekumeniska samarbetet är sprunget ur en av planeringsgrupperna som sattes ihop inför Sebastian Staksets kampanj ”Det finns hopp” förra året.

– När den inte blev av kände vi att vi ville ta vara på de relationer vi redan hade byggt upp och fortsätta koppla med människor som brinner för detta. Det handlar om staden på längre sikt, inte bara om en kampanj.

I lördags var det fjärde gången som Outreach Göteborg gjorde en bred, gemensam satsning, ända från Klåva hamn på Hönö till förorterna Biskopsgården och Tynnered. Och för varje gång har det kommit fler som vill vara med och sprida Jesu kärlek.

Denna gång var det sammanlagt ett sextiotal personer i alla åldrar som slöt upp, däribland många unga vuxna. I team på två till tre personer rörde de sig bland människor på torg och i köpcentrum.

– Det finns en längtan hos många att få göra något konkret och låta tron ta praktiska uttryck. Det har bara gett mersmak och spridit sig som ringar på vattnet, berättar Mattias Eklöf.

En hel del av dem som engagerar sig i nätverket har själva evangeliserat regelbundet under flera år. Eklöf beskriver det som en del av församlingen Mötesplatsens puls.

Ett annat exempel är Hope for this nation, som bjuder in troende att gå ut i Göteborgs centrum varje torsdag.

Nu har de gemensamma satsningarna gett möjlighet för fler att våga prova evangelisation, utan prestationskrav, tillsammans med någon som är mer van.

Varje ”outreach” inleds med gemensam bön digitalt. Väl på plats ber deltagarna om den helige Andes ledning.

– Vi får träna oss i att vara lyhörda för vart Gud vill att vi ska gå och vem vi ska prata med. Många gånger blir det mitt i prick.

Mattias Eklöf berättar om en man som gick med kryckor på grund av ryggsmärtor. Efter förbön upplevde han hur smärtan efter hand försvann. Detta blev också ett naturligt tillfälle att få berätta om Jesus för mannen.

– Han var jättetacksam och gick därifrån med kryckorna i handen.

En lång rad vittnesbörd om vad Gud hade gjort kom fram under den avslutande samlingen på Zoom:

Flera muslimska killar, som fick förbön för smärta i kroppen, upplevde helande.

En av deltagarna fick samtala med en man som blev berörd av den helige Ande och sade att det var det bästa som hänt honom sedan han kom till Sverige.

Några fick be med en man som var ledsen över långvariga relationsproblem. Gud rörde honom på djupet och han fick uppleva Guds närhet och omsorg.

I Torslanda fick teamet dela evangeliet med ett gäng ungdomar i skateboardparken och be med fem av dem till frälsning.

Mattias Eklöf tror att alla initiativ som pågår kan få vara en förvandlande faktor som berör hela staden. Varje gång får de nya kontakter att följa upp och en del kan slussas vidare till någon församlingsgemenskap.

– Det är spännande och hoppfullt. Den strategi Gud har gett oss är väldigt enkel och många har aldrig hört evangeliet.

Gud är inte begränsad av avstånd. Han verkar när vi ber.

Outreach Göteborg

Ekumeniskt evangelisationsnätverk av kristna från olika kyrkor och organisationer i och omkring Göteborg.

Startades 2020 på initiativ av en planeringsgrupp som sattes ihop inför kampanjen ”Det finns hopp”.

Arrangerar gemensamma evangelisationssatsningar några gånger varje år.

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Pingst håller rådslag i Gävle

Gävle. Efter två år med digitala Rådslag för den svenska pingströrelsen är det i år dags att åter mötas... torsdag 19/5 20:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier