Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Kristna friskolor förberedda på åtgärder

Nu förbereder sig Sveriges grundskolor för att kunna bedriva distansundervisning. Regeringen snabbutreder den lagstiftning som möjliggör för grundskolor och förskolor att kunna stänga. – Vi förbereder för att kunna sätta detta i verket för de elever som redan nu är hemma på grund av olika sjukdomssymptom, säger Bo Nyberg, ordförande för Kristna friskolerådet.

Nyheter · Publicerad 16:50, 19 mar 2020

Nu stängs gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor på rekommendation från regeringen. Samtidigt snabbehandlar riksdagen en ny lag för att staten vid behov även ska kunna stänga förskolor och skolor.

– Vi har verkställt myndigheternas order för att minska smittspridningen, säger Bo Nyberg, ordförande för Kristna friskolerådet.

Alla kristna friskolor jobbar nu, liksom övriga skolor, med att förberedda sig för eventuell distansundervisning.

Förutom att bekämpa smittan jobbar de kristna skolorna mycket med att bekämpa oro.

– Oron kan skada mycket, det kan bli riktigt traumatiskt för människor. När man har med barn att göra är det extra viktigt att ha en sansad och nykter hållning.

När det gäller trygghetsfrågor har de kristna skolorna en fördel genom möjligheten till gemensam bön, menar Nyberg.

– Vi har frivillig morgonbön på alla våra skolor. Barn känner en lättnad när de får be. Och när de får information om att de ska vara försiktiga men inte rädda kan de förhålla sig väldigt bra till det, säger han.

I övrigt följer man myndigheternas råd. Någon kristen friskola har stängt på grund av coronafall, men övriga hålls än så länge öppna. De kristna förskolorna fortsätter också som vanligt. Bo Nyberg tror att förskolor och fritidshem partiellt kommer att vara öppna även i fortsättningen för att vårdpersonal och andra med samhällsbärande funktioner ska kunna arbeta.

– Vi förbereder oss för olika scenarier och kommer i så fall att ha skolundervisning på fritids för de barn som vistas där.

Oron är det som kan skada mest.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00