Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Kristna flyr Sinai efter våg av mord och hot

Kristna lämnar sina hem på Sinaihalvön i Egypten sedan IS trappat upp sina attacker mot enskilda kristna i staden Arish. Ett hundratal familjer har redan tagit sig till staden Ismailia, 20 mil västerut, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Nyheter · Publicerad 17:00, 1 mar 2017

Ismailia ligger vid Suezkanalen i nordöstra Egypten, ungefär 20 mil väster om el-Arish i norra Sinai.

Hit har kristna senaste veckan strömmat från el-Arish, som ligger vid kusten och är den största staden på Sinaihalvön.

Militanta islamister har utfört attacker i norra Sinai sedan 2011, främst mot egyptisk militär och polis. Oroligheterna har gjort att regionen långsamt men säkert tömts på kristna – enligt AP ska antalet ha minskat från omkring 5 000 till knappt 1 000 personer.

Nu verkar den egyptiska grenen av IS ha ändrat taktik, och vänt sig mot "mjukare" mål.

I december sprängde sig en man till döds i en kyrka i Kairo, vilket krävde uppemot 30 dödsoffer. Sedan inleddes en våg av mord på enskilda kristna i el-Arish.

Mordet på en kristen inför hans familj i torsdags blev sista droppen för många. Det var det sjunde mordet av samma slag de senaste veckorna, och skapade panik bland de kristna.

Monica Shahid bor i Kairo och besökte i höstas Sverige som missionär bland arabisk-talande.

Hon skriver till Världen idag den stora besvikelse och sorg som landets kristna känner inför bristen på förståelse och skydd från det övriga samhället.

– De kristna i Sinai har i flera år levt under hotet om att fly eller mördas, och ett fåtal mord har också skett tidigare, berättar hon.

– Nu har islamisterna till slut skridit till verket, börjat mörda kristna och bränna ner deras hem, och varken polis eller armén har lyckats skydda dem.

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för dåden, men misstankarna faller på IS, vars egyptiska gren är baserad i Sinai och som tog på sig självmordsattacken mot St Markuskatedralen i Kairo.

Dessutom släppte egyptiska IS för bara tio dagar sedan en video där landets kristna förklarades vara ett lovligt byte för attacker.

– Något mycket frustrerande är att medierna har rapporterat mycket lite om det här, och att myndigheterna börjat reagera väldigt sent, först när många redan mördats och bränts till döds, säger Monica Shahid.

– Dessutom behandlas det hela som en "minoritetsfråga", och inte som en fråga om egyptiska medborgare och deras säkerhet.

Nu töms alltså Sinai på kristna.

Under söndagen anlände ett 100-tal familjer till Ismailia, där de enligt nyhetsbyrån AP inkvarterades i privata hem, på vandrarhem eller i lägenheter som regeringen och kyrkan hyrt åt dem.

– Regeringen har hjälpt till att hitta logi för en del familjer och vi har hyrt lägenheter åt de övriga, sa fader Kyrillos Ibrahim till nyhetsbyrån DPA.

– Vi hoppas att det här är en tillfällig situation.

Väskor, möbler, lådor med mat och kläder strömmade in i staden under dagen.

Nabil Shukrallah vid Ismailias evangeliska kyrka berättade för AP att många familjer inte hade något alls med sig när de kom, och att församlingen nu tar emot hjälp från andra kyrkor.

– De är utmattade, och de har akut behov av mat och barnkläder. De är livrädda för våldet och terroristernas brutalitet, sa han till AP.

Monica Shahed berättar att kyrkor runt om i landet samlar in allt från pengar till mat och förnödenheter.

– Men det är den evangeliska kyrkan som alltid står redo med team för evangelisation, och för andligt och personligt stöd. Så det gör att den kyrkan är mycket socialt aktiv.

Många har påpekat att president Abd al-Fattah al-Sisi och hans regering uppenbarligen misslyckats med att skydda civilbefolkningen i Sinai, och att erbjudandet om hjälp med boende och annat i Ismailia kom först efter upprop på sociala medierna.

Monica Shahed önskar att fler skulle se kopplingen mellan islamistisk hatretorik och de fysiska attackerna.

– Vi hotas av radikala och extremistiska sätt att tänka och predika, något som fortsätter genom islamiska auktoriteter i många delar av landet, och vilket man inte tar itu med tillräckligt, skriver hon.

– Andra delar av det egyptiska samhället inser heller inte det här, och säger att det är gott nog så länge vi inte drabbas på samma sätt som i Syrien och Irak. Men det som händer nu är ungefär samma sak.

De kristna utgör omkring tio procent av Egyptens 95 miljoner invånare, och har alltid stått i skottgluggen för islamistisk terror. Men attackerna mot kyrkor ökade 2013, efter störtandet av president Muhammad Mursi, som hade täta band till Muslimska brödraskapet.

De är utmattade, och de har akut behov av mat och barnkläder. De är livrädda för våldet och terroristernas brutalitet.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier