Lantbruk

Kristna bönder om sänkta dieselpriset: ”Det var på tiden”

En traktor harvar en åker.
De höga dieselpriserna har slagit hårt mot Sveriges bönder.

Att dieselpriset nu sänkts med fyra kronor är något som välkomnas av organisationen Kristna bönder.

– Det är på tiden. Det var ju länge sedan politikerna lovade att det skulle sänkas, säger organisationens kassör Stellan Nilsson till Världen idag.

Stellan Nilsson.

Världen idag har vid flera tillfällen skrivit om den svåra ekonomiska situationen för Sveriges bönder, som förvärrats av höga priser på diesel, gödsel och el. 

Herbert Nyman och Hans-Olof Agnesson från nätverket Kristna bönder har krävt sänkt skatt på både el och diesel. Ifall situationen inte förändras finns det risk för att bönder ställer in sådden, varnade de i ett samtal med Världen idag inför våren 2022. Det skulle i sin tur innebära minskad produktion och högre livsmedelspriser. 

Att dieselskatten nu sänks kan antas glädja många bönder, vars traktorer och många andra maskiner som regel går på diesel. Den pensionerade lantbrukskonsulten Stellan Nilsson, kassör för Kristna bönder, tror inte att kostnadsminskningen kommer att vara avgörande för böndernas ekonomiska läge, men han tycker ändå att den är positiv. 

– Så hårt ansträngt som lantbruket är i dag är det välkommet med varje kostnadsminskning som går att få, menar han.

Reduktionspliktssänkningen har fått kritik för att den väntas öka koldioxidutsläppen, men det tycker Kristna bönder är en sekundär fråga.

– Den stora frågan har ju att göra med om vi kan försörja oss eller inte i ett krisläge. Vi har en självförsörjning som är mindre än 50 procent. Har vi inte mat, vad spelar miljön för roll då? frågar Nilsson retoriskt. 

 

Powered by Labrador CMS