På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

En kvinna går förbi platsen där det malaysiska passagerarplanet störtade på torsdagen, i närheten av byn Rozsypne i östra Ukraina. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / TT

Kristna ber för fred i Ukraina

Världsevangeliska alliansens ledare vädjade på fredagen om fred i Ukraina, dagen efter det att ett malaysiskt passagerarplan med 289 människor ombord skjutits ner över landets omstridda östra delar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 jul 2014

– Jag uppmanar vår globala familj att be för dem som förlorat familjemedlemmar eller vänner som en följd av tragedin, sa WEA:s generalsekreterare Geoff Tunnicliffe i ett uttalande.
– Och vi upprepar än en gång vår vädjan om bön för Ukraina och den pågående konflikten i regionen, och för en fredlig och varaktig lösning.

Planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur när det kraschade i östra Ukraina på torsdagen. Räddningsarbetare hade på fredagen funnit 181 av de totalt 298 döda. Men vilka som ligger bakom nedskjutningen av planet är fortfarande oklart.
Enligt uppgifter från USA och Ukraina blev planet nedskjutet av en så kallad buk-missil, medan det flög över ett område som kontrolleras pro-ryska separatister. Det har tidigare kommit rapporter om att separatister skjutit ned ukrainska fraktflygplan.

Planet störtade i närheten av en plats där Livets ord i Ukraina har ett omfattande arbete, berättar Christian Åkerhielm, som leder Livets Ords internationella arbete.
– Flera församlingar, både våra och andra samfund, i östra Ukraina har drabbats av separatisterna på olika sätt, bland annat genom at man hotat pastorerna eller tag över egendom. Som bilar och ljudanläggningar i kyrkorna, eller spärrar lokalerna.
Generellt är man försiktig om att uttala sig om konflikten, säger han. Både för att det finns olika åsikter inom församlingarna, och för att alla positioneringar kan äventyra den personliga säkerheten.
– Man ber väldigt mycket för en fredlig utgång av krisen, samtidigt som man är beredd att hantera de farliga situationer som kan uppstå. Många evakuerar sina familjer.
– Pastorerna fokuserar just nu på att ta hand om sina församlingar och församlingsmedlemmar, säger han, och tillägger att både församlingar i Livets ords nätverk och andra i de icke drabbade områdena hjälps åt att husera familjer som flytt på grund av stridigheterna.

Ett problem för de relativt nybildade protestantiska grupperna i östra Ukraina är att de sticker ut i de Rysslandsvänliga separatisternas ögon.
– Församlingarna kan få höra att de inte är "ryska" utan främmande, at de här en "främmande religion", och då blandas nationalism och religion. Så man försöker låta bli att uppträda på något sätt som kan verka provocerande, både gentemot den övriga befolkningen och inte minst de olika parterna i stridigheterna.

Även om det finns olika politiska uppfattningar i regionen, är Christian Åkerhielms bild att befolkningsmajoriteten i östra Ukraina "inte längtar till Ryssland".
– Samtidigt finns det en stor grupp som är misstänksam mot regimen i Kiev. Det är en komplex situation.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Över: Geoff Tunnicliffe, WEA. Under: Christian Åkerhielm, Livets ord.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier