Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Flyktingar läkarundersöks vid hamnen i Augusta på torsdagen. I veckan greps 15 muslimska flyktingar, misstänkta för att ha mördat 12 kristna genom att kasta dem i havet. Foto: Carmelo Imbesi/AP TT

Kristna båtflyktingar kastades i havet

12 kristna flyktingar drunknade i Medelhavet på tisdagen, sedan de kastats i havet av muslimer efter ett bråk ombord på båten. 15 misstänkta gärningsmän har gripits av italiensk polis.

Nyheter · Publicerad 15:28, 17 apr 2015

105 flyktingar från flera afrikanska länder uppges ha varit ombord på en gummibåt som lämnade Libyen på tisdagen, med målet att nå Italien. Under färden uppstod ett gräl mellan muslimer och kristna, skriver La Repubblica. Konfllikten ledde till att muslimer kastade tolv av de kristna flyktingarna i havet, så att de drunknade, har överlevande flyktingar berättat för italiensk polis. Gruppen av våldsamma muslimer ska ha försökt att slänga fler kristna i havet, men de ska då ha lyckats rädda sig genom att bilda en mänsklig kedja och skydda sig själva.


När båten på onsdagen till slut närmade sig Italien räddades de kvarvarande flyktingarna av italienska fartyg och fördes till Palermo. Flera av flyktingarna berättade, under tårar, för polis om vad som hänt och pekade ut gärningsmännen. Det ledde till att 15 muslimska flyktingar, som tros komma från Senegal, Elfenbenskusten och Mali, arresterades, misstänkta för flera mord med religiöst hat som motiv, skriver The Telegraph.

Flera italienska högerpolitiker kräver nu att landet sätter stopp för båtflyktingarna och varnar för att landet släpper in jihadister.
– Ett ingripande är akut, för det som nu hänt är extremt oroande, säger senator Maurizio Gasparo från partiet Forza Italia, skriver The Telegraph. Gasparo anklagar regeringen för att "föra in muslimska fundamentalister och använda italienska fartyg som taxitransporter för potentiella jihadister". Flyktingströmmen över Medelhavet blir nu också allt intensivare.

Enbart den senaste veckan har över 10 000 människor räddats av den italienska kustbevakningen, och samtidigt har hundratals flyktingar drunknat. Människorättsorganisationer kräver nu att EU agerar.
– EU måste göra mycket mer genast för att förhindra att fler dör. I dag bär Italien det stora ansvaret och det är ohållbart, säger Judith Sunderland vid Human Rights Watch, uppger TT.
Italien vädjar också om hjälp för att hantera den allt svårare situationen. 
– 90 procent av kostnaderna för patruller och räddningsinsatser ligger på våra axlar oh vi har inte fått ett fullgott svar från EU, säger utrikesminister Paolo Gentiloni, skriver TT-AFP.

Under förra året tros över 3 400 flyktingar ha drunknat i Medelhavet. Så har långt i år har 30 procent fler drunknat än under samma tid förra året, enligt UNHCR, skriver TT.

SD säkrade budgetseger för M och KD

Politik. Det blir Moderaternas och Kristdemokraternas ekonomiska politik som styr riket nästa år. Sverigedemokraterna säkrade segern för M och KD när...

Vår bild av Israel stämmer inte

Israelkommentar Israelkommentar. Operation Northern Shield, där Israel avslöjar Hizbollahs terrortunnlar från Libanon in i Israel, utgör ett tydligt exempel på vad som är fel i...

Hebrew University utan hebreiska?

Studier. På Hebrew University har man i dagarna godkänt att delar av undervisningen ska genomföras på engelska i stället för hebreiska. Beslutet har skapat...

När FN blir språkrör för diktaturer och terror-regimer

FN FN:s beslut förra veckan att inte godta den USA- och EU-stödda resolution som fördömde Hamas, kom efter intensiv aktivitet från den...