Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

”Kristiden kommer nog märkas i mina låtar”

En måltid på en brygga mitt ute i vattnet är ett av musikern Bengt Johanssons bästa sommarminnen. I år grejar han vid huset i Närke, tältar i Norrland och har någon enstaka spelning för begränsad publik.

– Visst längtar man efter att få komma igång och möta publik och församlingar igen, säger han.

Nyheter · Publicerad 20:00, 30 jun 2020

Vad gör du i sommar?

– Jag är mest på hemmaplan – jag jobbar med lite projekt runt vårt hus. Sedan har jag också gjort ett intervjuprogram för webb-tv med prästen Anders-Petter Sjödin i Öjersjö kyrka. Utöver det blir det någon enstaka spelning för en begränsad publik och en tältsemester med hustrun norrut. Vi får se hur långt vi kommer.

Hur påverkar coronakrisen dig som musiker?

– Nästan alla spelningar har blivit avbokade. Det är förstås bekymmersamt på många sätt, men så är det ju för väldigt många frilansare i olika branscher idag. Man får förhålla sig till läget och försöka lösa problemen efter hand. Men visst längtar man efter att få komma igång och möta publik och församlingar igen.

Har du några nya projekt på gång?

– Vi har nyligen flyttat till mina hemtrakter i Närke. Tanken och längtan är att få mer tid och rum för att skriva nya sånger och kanske måla en och annan tavla.

Kommer den här kristiden märkas i låtar av dig framöver?

– Det tror jag säkert. Man får nya tankar och perspektiv i märkliga tider som dessa.

Vilket är ditt bästa sommarminne?

– Så svårt att bara välja ett. Kanske när jag var 13 år och pappa och mamma fick köpa en bit mark av en skogsbonde vid sjön där vi bor nu. Pappa byggde genast en brygga 30 meter ut i vattnet. På kvällen skulle vi absolut sitta på den och äta middag. Någon landgång hade vi inte hunnit få på plats så vi fick vada i vatten upp till midjan med kastruller med kokt potatis och biff med lök för att komma dit. Den middagen glömmer jag aldrig.

Vad gör du om du får en stund för dig själv?

– Jag tar gärna en fisketur – i sjön som vi bor intill eller i någon tjärn där jag kan flugfiska och kanske få en öring på kroken.

Vilket bibelord betyder lite extra mycket för dig just nu?

– Johannesevangeliet 15:15 där det står att vi som Jesu lärjungar får vara hans vänner, inte bara tjänare. Det handlar om att han delar allt han hört av sin Fader med oss, att han inte håller något för sig själv utan bjuder in i den relation som han har med Fadern. Det är så stort, vilken generositet, vilken förebild för mig och oss.

Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

– En bok som heter Helt liv av Daniel Röjås. Det var en mycket bra bok som handlar om att hitta vägar till fördjupning och hållbarhet i den kristna tron och livsresan.

Vart åker du helst på semester i Sverige?

– Vi åker gärna till Österlen i Skåne. Jag älskar kullarna, stränderna, ljuset och maten. Dessutom har vi mycket goda vänner som vi får träffa där.

Vilken bön ligger på ditt hjärta just nu?

– Att pandemin ska klinga av. Att den här tiden får hjälpa oss att se mer vad som verkligen betyder något – vad som håller måttet och bär i alla livets omständigheter. Att många i vårt land ska hitta sin trygghet och förankring i tron på den Gud som gått genom död till liv för oss.

Någon landgång hade vi inte hunnit få på plats så vi fick vada i vatten upp till midjan med kastruller med kokt potatis och biff med lök för att komma dit.

Tio snabba

Film eller bok

Sjö eller hav

Sol eller skugga

Virka eller vandra

Morgonstund eller kvällssudd

Nöjespark eller park

Podd eller musik

Tält eller hotell

Glass eller grillat

Borta eller hemma

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00