Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

En tanzanisk bönekrigare insvept i den svenska flaggan bad för Sverige på bönekonferensen i Ralingsås i augusti. Foto: Mikael Good/Arkiv

Kristenheten bad för Sverige – med stöd från Afrika

När kristna från en rad olika samfund i Sverige samlades till nationell bönedag i söndags med anledning av pandemin, hakade även en mängd afrikanska trossyskon på. I Tanzania ska det ha betts för Sverige på över tretusen platser under söndagen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 24 nov 2020

Det massiva bönestödet från tanzanierna beskrivs i en video som missionären Bengt Klingberg, utsänd från pingstförsamlingen i Jönköping, delade via Facebook på söndagen. Han ses där stå utanför en möteslokal i staden Tanga, som ligger vid kusten i nordöstra Tanzania.

– Jag har precis predikat i församlingen här och nu håller man på med bön för Sverige och för corona­situationen. Den här bönen sker i samtliga pingstförsamlingar i Tanzania, [på] över tretusen platser ber man i minst tjugo minuter för Sverige i dag, säger han.

Klingberg berättar vidare att det även finns människor som ber för Sverige just den här dagen i ytterligare en rad afrikanska länder: Kenya, Uganda, Sydsudan, Burundi, Rwanda, Kongo, Zambia, Moçambique och Swaziland.

– Våra trossyskon på olika platser är med er där i Sverige och ber för att Gud ska gripa in i situationen och hjälpa Sverige igenom den här svåra tiden, konstaterar missionären.

Svenska pingstsamfundets ledare Daniel Alm delar också videon på sin Facebook-sida och kommenterar rapporten:

”Bön för Sverige i många afrikanska länder i dag 22/11. Gripande”, skriver Alm.

Som Världen idag berättade i förra veckan backades uppropet till bön och fasta för Sverige den 22 november, med anledning av pandemi­situationen, upp av ledare från en lång rad olika kristna samfund och organisationer: Svenska kyrkan, Equmenia­kyrkan, Frälsnings­armén, EFK, Pingst, Tros­rörelsen, EFS, Katolska kyrkan, Syrisk-ortodoxa kyrkan och Svenska Allians­missionen, med flera.

Även Stefan Löfven, som höll ett allvarligt tal till nationen just på söndagen, har välkomnat den nationella bönedagen, rapporterar tidningen Dagen.

”Det är betydelsefullt att tusentals troende ber för att motverka den oroväckande utvecklingen gällande corona­pandemin. Alla trossamfund och hela svenska folket måste göra sin plikt för att minska smittspridningen”, hälsar statsministern i en skriftlig kommentar.

På webbsidan för böne­dags­initiativet, nationellbonedag.com, har det getts möjlighet för företrädare för församlingar respektive privatpersoner att skriva meddelanden i var sin kolumn, för att intyga att de tagit del i bönen. Dagen efter, på måndagen, fanns det över fyrahundra meddelanden i vardera kolumn, alltså sammanlagt över åttahundra meddelanden.

Jag har precis predikat i församlingen här och nu håller man på med bön för Sverige och för coronasituationen. Den här bönen sker i samtliga pingstförsamlingar i Tanzania, [på] över tretusen platser ber man i minst tjugo minuter för Sverige i dag.

Ekumenisk bönevecka för kristen enhet

Bön. Den årliga böneveckan för kristen enhet genomförs den 18-25 januari i mer än 120 länder. Även om vi... fredag 15/1 20:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00