Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Kristen protest utanför SVT: ”Ni kränker vår herre Jesus”

På måndagen samlades ett hundratal personer utanför Sveriges Television för att demonstrera. Bakgrunden är att man anser att Jesus hånas i ett ”humorklipp” från SVT som fått stor spridning. – Det är en kränkning, säger Aday Bethkinne, en av initiativtagarna till måndagens demonstration och en av dem som reagerat starkt på SVT:s klipp.

Nyheter · Publicerad 09:39, 28 aug 2019

Det handlar om en video som först publicerades 2012 men som delades av SVT Humor på Facebook under sommaren. Komikern Per Andersson sjunger om olika platser där en man kan stoppa sitt könsorgan och där nämns bland annat Jesus och en bild på Jesus på korset syns.

– De placerar korset över könsorganet. Det här videoklippet är inte bara osmakligt och olämpligt för barn att se, det är också kränkande. Det tycker vi som var på plats på demonstrationen, och tittar man på Facebookkommentarerna vet vi att många fler än vi också tycker det, säger Aday Bethkinne.

”Detta är förnedring av min tro”, skriver en av hundratals som kommenterat klippet på SVT Humors Facebooksida.

”Så lågt av er att visa detta och förlöjliga vår tro!”, skriver en annan.

Flera påpekar att kristna just nu är den mest förföljda gruppen i världen och att tusentals kristna lider och dör för sin tro.

SVT har vid flera tillfällen känt sig nödgade att gå in och svara i kommentarsfältet.

”Ibland är humor stötande, ibland tramsig och som i denna sketch lite av båda. Vi förstår att ni blir upprörda, dock lever vi ett demokratiskt samhälle där vi lägger stor vikt på yttrandefrihet”, skriver man bland annat.

Aday Bethkinne berättar att många upplever det som att man kränker den viktigaste personen i deras liv: Jesus Kristus. Han och andra har under lång tid sökt kontakt med ansvariga på SVT men bara fått svaret att de står bakom klippet. SVT:s chefer ville heller inte möta upp demonstranterna på måndagen.

– Vi ger inte upp. Vi vill gärna få till en dialog med SVT så att det här inte händer igen.

När SVT själva på sin sajt rapporterar om demonstrationen får Aday Bethkinne frågan om det inte framgår i klippet att det handlar om ett skämt.

– Det här är absolut inget skämt, vi betalar licenspengar till SVT men det här är absolut ingenting vi står bakom. Jag hoppas det är sista gången man förlöjligar kristendomen, svarar han.

Men SVT har inga planer på att tänka om eller ta ner klippet.

”Vi är medvetna om att humor kan uppröra, men vi kan inte begränsa oss utifrån vem som kan tänkas bli upprörd – det är en ytterst farlig utveckling om SVT skulle censurera sin humor”, menar programchefen för SVT Nöje, Thomas Hall.

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00