Du älskar sanning i hjärtat, lär mig då vishet i mitt innersta.
Psaltaren 51:8

Världen idag

Kristen politiker knivmördades i kyrka

David Amess, konservativ ledamot i brittiska underhuset, har knivhuggits till döds vid ett möte med väljare i en kyrka i sydöstra England. En ung man har gripits för dådet, som enligt The Guardian anses kopplat till islamisk extremism.

David Amess kristna tro kan ha varit en orsak till mordet.

Nyheter · Publicerad 12:11, 18 okt 2021

David Amess angreps i en kyrka i kuststaden Leigh-on-Sea i Essex, öster om London. Han tog emot väljare i kyrkan Belfairs Methodist Church när en person gick till angrepp och knivhögg honom uppemot 17 gånger. 

Mannen i fråga, en 25-åring med somaliskt ursprung, greps på plats efter knivattacken. Enligt polisen i Essex var ingen annan inblandad i dådet.

Motivet till dådet är ännu inte känt, men utredningen leds av en särskild enhet för kontraterrorism. Enligt The Guardian hade gärningsmannen tidigare deltagit i ett program som ska förhindra radikalisering, dock under en relativt kort tid.

Han ska ha planerat attacken i mer än en vecka. 

– Efter att mannen hade knivhuggit David väntade han på polisen. Det var definitivt planerat, sade politikern Daniel Nelson till The Sun på fredagen.

Larmet om knivdådet inkom till polisen vid lunchtid på fredagen. Polis, ambulans och en räddningshelikopter var snabbt på plats. Men få besked kom inifrån kyrkan, där sjukvårdspersonal försökte rädda David Amess liv.

David Amess hade befunnit sig i kyrkan för att träffa väljare på tu man hand. Enligt kommunalrådet John Lamb ville politikern komma närmare medborgarna genom att träffa dem på flera olika platser i hemmavalkretsen.

– Vi har förlorat en mycket bra, hårt arbetande valkretsledamot som arbetade för alla, säger Lamb till BBC.

– Det spelade ingen roll vem du var. Om du hade ett problem, arbetade han för dig.

Enligt Lamb hade Amess ännu inte förts till sjukhus mer än två timmar efter attacken och avled på platsen. Flera ambulanser och även en ambulanshelikopter väntade i närheten av kyrkan.

Inrikesministern Priti Patel har bett den brittiska polisen att med omedelbar verkan se över säkerheten för samtliga parlamentsledamöter, uppger ministerns talesperson.

Amess hade sin valkrets i Southend West i Essex och hade suttit i parlamentet i flera omgångar sedan 1983. Han var känd som en uttalad euroskeptiker, men också en bestämd lokalpatriot som ville att hemorten Southends status skulle uppgraderas till stad.

David Amess var katolik, och enligt Daily Mail kan hans kristna tro ha bidragit till mordet.

– Alla kände till Davids kristna tro – den var en stor del av hans karaktär [...] Gärningsmannen kan mycket väl ha attackerat honom utifrån hans religion, säger Douglas Cracknell, kommunstyrelsens ordförande i Leigh-on-Sea.

På fredagen samlades politiska motståndare i Storbritannien för att hedra dödsoffret. Flaggor vid parlamentet halades till halv stång.

– Vi har förlorat en mycket älskad vän och kollega, sade premiärminister Boris Johnson när han mötte pressen efter mordet, rapporterar Reuters.

Alla kände till Davids kristna tro – den var en stor del av hans karaktär.

Trovärdiga löften avgörande för långsiktigt förtroende i politiken

Ledare SCB:s stora partisympatiundersökning kom i veckan och visar på tapp för Sverigedemokraterna och... lördag 3/12 00:10

Trösterika Jesaja 41:10 är årets mest delade bibelvers i världen

Bibeln. Jesajas ord om Guds beskydd och tröst är den mest delade bibelversen under 2022. Det uppger... lördag 3/12 20:00

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10