Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Kristen politiker knivmördades i kyrka

David Amess, konservativ ledamot i brittiska underhuset, har knivhuggits till döds vid ett möte med väljare i en kyrka i sydöstra England. En ung man har gripits för dådet, som enligt The Guardian anses kopplat till islamisk extremism.

David Amess kristna tro kan ha varit en orsak till mordet.

Nyheter · Publicerad 12:11, 18 okt 2021

David Amess angreps i en kyrka i kuststaden Leigh-on-Sea i Essex, öster om London. Han tog emot väljare i kyrkan Belfairs Methodist Church när en person gick till angrepp och knivhögg honom uppemot 17 gånger. 

Mannen i fråga, en 25-åring med somaliskt ursprung, greps på plats efter knivattacken. Enligt polisen i Essex var ingen annan inblandad i dådet.

Motivet till dådet är ännu inte känt, men utredningen leds av en särskild enhet för kontraterrorism. Enligt The Guardian hade gärningsmannen tidigare deltagit i ett program som ska förhindra radikalisering, dock under en relativt kort tid.

Han ska ha planerat attacken i mer än en vecka. 

– Efter att mannen hade knivhuggit David väntade han på polisen. Det var definitivt planerat, sade politikern Daniel Nelson till The Sun på fredagen.

Larmet om knivdådet inkom till polisen vid lunchtid på fredagen. Polis, ambulans och en räddningshelikopter var snabbt på plats. Men få besked kom inifrån kyrkan, där sjukvårdspersonal försökte rädda David Amess liv.

David Amess hade befunnit sig i kyrkan för att träffa väljare på tu man hand. Enligt kommunalrådet John Lamb ville politikern komma närmare medborgarna genom att träffa dem på flera olika platser i hemmavalkretsen.

– Vi har förlorat en mycket bra, hårt arbetande valkretsledamot som arbetade för alla, säger Lamb till BBC.

– Det spelade ingen roll vem du var. Om du hade ett problem, arbetade han för dig.

Enligt Lamb hade Amess ännu inte förts till sjukhus mer än två timmar efter attacken och avled på platsen. Flera ambulanser och även en ambulanshelikopter väntade i närheten av kyrkan.

Inrikesministern Priti Patel har bett den brittiska polisen att med omedelbar verkan se över säkerheten för samtliga parlamentsledamöter, uppger ministerns talesperson.

Amess hade sin valkrets i Southend West i Essex och hade suttit i parlamentet i flera omgångar sedan 1983. Han var känd som en uttalad euroskeptiker, men också en bestämd lokalpatriot som ville att hemorten Southends status skulle uppgraderas till stad.

David Amess var katolik, och enligt Daily Mail kan hans kristna tro ha bidragit till mordet.

– Alla kände till Davids kristna tro – den var en stor del av hans karaktär [...] Gärningsmannen kan mycket väl ha attackerat honom utifrån hans religion, säger Douglas Cracknell, kommunstyrelsens ordförande i Leigh-on-Sea.

På fredagen samlades politiska motståndare i Storbritannien för att hedra dödsoffret. Flaggor vid parlamentet halades till halv stång.

– Vi har förlorat en mycket älskad vän och kollega, sade premiärminister Boris Johnson när han mötte pressen efter mordet, rapporterar Reuters.

Alla kände till Davids kristna tro – den var en stor del av hans karaktär.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier