Förföljelse

Kristen nordkorean i riksdagen: ”Hittade bibel nedgrävd i mina föräldrars trädgård”

Den nordkoreanska kvinnan
Kim Sang-Hwa vågar inte visa sitt ansikte. Hon berättar att den nordkoreanska spionapparaten är extrem.

En kristen nordkoreanska Kim Sang-Hwa som flytt till Sydkorea talade inför svenska riksdags­ledamöter i onsdags. Hon berättade bland annat att barn lär sig att ange sina föräldrar och att hon hittade en bibel nedgrävd i sina föräldrars trädgård. 

– Kristna som avslöjas och andra ”hot mot regimen” deporteras till arbets­läger och kolgruvor, berättade hon. 

Publicerad Uppdaterad
Peter Paulsson.
Peter Paulsson.

Ofattbart lidande och eskalerande förföljelse av kristna. Så skulle man kunna sammanfatta den senaste rapporten från Open Doors gällande kristnas situation världen över. Det land som toppar listan över länderna där förföljelsen är som värst är – vilket varit fallet nästan vartenda år den senaste tiden – Nordkorea. 

– Nordkorea befäster toppositionen på vår lista över farliga länder för kristna, sade Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors i Sverige, under ett seminarium i riksdagen där rapporten presenterades. 

Huvudtalare på seminariet var Kim Sang-Hwa från Nordkorea. Hon är efter sin flykt sydkoreansk medborgare och arbetar med att sprida kunskap om sitt gamla hemland. Men hon är mycket försiktig med att synas på bild.

– I Nordkorea indoktrineras små barn att hedra presidentfamiljen. Porträttet av nationens ledare som man har hemma dammas av varje dag, berättade hon. 

Barn hjärntvättas att ange alla som är ”illojala” mot staten. Av den anledningen delade Kim Sang-Hwas föräldrar aldrig sin tro med henne. Hennes väg till en kristen tro är därför närmast osannolik.

Av en tillfällighet hittade hon som tolvåring föräldrarnas gömda bibel. Hon fick först kalla kårar – Bibeln kunde nämligen innebära slutet för familjen.

Men när hon öppnade Bibeln och läste orden ”Gud skapade världen”, träffade orden henne med full kraft. När hon sedan konfronterade sin pappa med sitt fynd tog han henne omedelbart utomhus för att kunna tala säkert. Med stor försiktighet delade han tron med sin dotter. Och Kim Sang-Hwa valde att inte ange sina föräldrar, utan utvecklade en egen tro. 

Den nordkoreanska regimen ser den kristna tron som ett hot mot sin makt. Och det är ett synsätt som Kim Sang-Hwa delar. 

– Bibeln ÄR i sig ett hot mot regimen, eftersom Bibeln lär att människan är född till frihet. Det är i direkt kollisionskurs med regimen, förklarade hon.

Hon berättade vidare hur övervakad man känner sig i Nordkorea. 

– Det finns ett talesätt i Nordkorea som säger att om tre personer vistas i ett rum så är en av dem en spion.

Och det är inte utan orsak. Innan en av pappans medarbetare avled bekände denne på dödsbädden att han spionerat på familjen under 30 år, men att han inte hade vidarerapporterat det han sett och hört till regimen. I stället hade han blivit intresserad av tron som han förstod att familjen hade. På dödsbädden förklarade han nu att han ville dö som troende.

Förföljelsen mot kristna är extrem i Nordkorea.

– Kristna som avslöjas och andra ”hot mot regimen” deporteras till arbetsläger och kolgruvor. Dessa gruvor är oerhört olycksdrabbade, men när regimen upptäckte att en kolgruva där kristna arbetade inte råkade ut för olyckor så flyttade man de kristna till en annan som man visste var mer instabil, berättar Kim Sang-Hwa.

Det är också vanligt att personer som påkoms med att vara kristna avrättas. 

Kim Sang-Hwa berättar att flykt från Nordkorea är förenat med dödsstraff.

Kim Sang-Hwa menar att både religions­förföljelse och allmän misär driver människor att försöka fly från landet. Landet har till exempel under åren drabbats av hungersnöd som bokstavligen skördat miljoner liv. Kina griper och utlämnar dock nordkoreaner som flytt över gränsen.

– Flykt anses vara otänkbart. Det är förräderi med dödsstraff som påföljd, säger Peter Paulsson till Världen idag. 

– Ändå har flera hundratusen lyckats fly från Nordkorea under åren, men det är ännu svårare nu på grund av Kinas hållning. Även om läget är svårt så får vi rapporter om bönegrupper som samlas och matpaket som kommer fram.

Ungefär 25 personer var på plats under seminariet, bland annat riksdags­ledamöter från Kristdemokraterna och Sverige­demokraterna. 

Riksdagsledamöter och andra deltar på ett seminarium om Open Doors World Watch List, där en nordkoreansk kvinna deltog.
Ungefär 25 personer var på plats under seminariet.
Powered by Labrador CMS