Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Kristen irakier utvisas – lämnar fru och barn i Sverige

Yaser Hanna är kristen från Iraks huvudstad Bagdad. Nu utvisas han från Sverige, medan hans fru och två barn gått under jorden.

Nyheter · Publicerad 06:00, 29 aug 2012

– Min bror och mina systrar är i Sverige. Mina föräldrar har flytt till Syrien. Vad ska jag ta mig till ensam i Irak? säger Yaser Hanna på telefon från förvaret i Flen.

När detta skrivs är han kanske redan tillbaka i Bagdad, ditflugen med det chartrade plan som skulle ta med sig omkring 25 irakier från Sverige på tisdagen.
Yaser Hanna, 31, kom till Sverige med sin fru 2007. Han berättar att han arbetade inom säkerhetspolisen före den amerikanska invasionen 2003. När han lämnade landet rådde kaos och al-Qaidagrupper drog sig inte för öppna angrepp mot huvudstadens kristna.

Yaser och hans hustru satte sikte mot Sverige, där han sedan ett par år hade en bror och en syster. Ytterligare en syster kom efter för ett år sedan, med arbetstillstånd som hon fick via den svenska ambassaden i Norge.

I Sverige har Yaser Hanna arbetat som bilmekaniker, och familjen har funnit ett sammanhang och nya vänner i Jönköping.
– Vi har två små barn nu. De gråter i telefonen när jag pratar med dem, säger Yaser Hanna.
– Jag vet inte vad som ska hända med dem och min fru nu. Kanske reser de till något annat land i Europa och försöker stanna där i stället.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...