Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Fregatten Sahand från islamiska republiken Iran har gått in i Östersjön och deltar nu i en rysk uppvisning. Foto: /AP/TT

Krigsskepp från Iran har gått in i Östersjön

När Ryssland på söndagen firade 325-årsjubileum för grundandet av sin militära flotta, med parad vid flottbasen Kronstadt utanför S:t Petersburg i söndags, deltog även fartyg från Iran, Pakistan och Indien. Nu efteråt väntas intensiva militärövningar både öster och väster om Sverige.

Nyheter · Publicerad 16:36, 26 jul 2021

De två iranska krigsfartygen som deltog, passerade enligt Danmarks försvarskommando in i Östersjön i torsdags, rapporterar SVT, som också konstaterar att detta är första gången någonsin som Irans marin är i Östersjön, såvitt det är känt.

Dessutom ska Ryssland ha skickat in tre atomubåtar med kärnvapenkapacitet i Östersjön, vilket inte heller ska ha hänt tidigare.

– Vi kan bekräfta att tre kärnkraftsdrivna ubåtar tidigare i juli seglade genom danska vatten mot Sankt Petersburg, säger Sören Damm Möller Lindhardt vid Danmarks försvarskommando till SVT Nyheter.

Nyhetsbyrån AP beskriver det ena iranska krigsfartyget, med namnet Sahand, som en fregatt, det vill säga ett ytfartyg som ligger mellan korvetten och jagaren i storlek.

Det andra iranska fartyget, med namnet Makran, beskrivs av SVT som ett så kallat basfartyg, som blev operativt så sent som i början av 2021. Enligt FOI:s expert på marinstridskrafter, Niklas Granholm, är skeppet en ombyggd oljetanker som till exempel kan användas som helikopterbas, för marinsoldater, eller som bunkerfartyg för andra stridsfartyg.

På en fråga från SVT om Makran skulle kunna transportera små ubåtar, svarar experten att det kan tänkas.

De iranska skeppens deltagande i den ryska militärparaden, ses enligt Granholm som ett tecken på fördjupade militära relationer mellan Ryssland och Iran, som han konstaterar har gemensamma intressen.

I rörliga bilder från ryska TV-kanalen Kanal ett, som publicerats av Radio Free Europe, ses också en pakistansk fregatt och en indisk fregatt segla på paraden utanför S:t Petersburg.

Dagens Nyheter uppger att den marina uppvisningen väntas följas av ryska militärövningar, inte bara i Östersjön utan även i Kattegatt, Skagerack och på Nordsjön.

Parader hölls, enligt nyhetsbyrån AP, också vid de ryska flottbaserna i Severomorsk (på Kolahalvön), Caspiisk (i Dagestan vid Kaspiska havet), Baltiisk (i Kaliningrad) , Sevastopol (på Krimhalvön), Vladivostok (i Fjärran östern-distriktet, vid Stillahavskusten) och Tartus (i Syrien).

Vi kan bekräfta att tre kärnkraftsdrivna ubåtar tidigare i juli seglade genom danska vatten mot Sankt Petersburg.

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier