Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Fregatten Sahand från islamiska republiken Iran har gått in i Östersjön och deltar nu i en rysk uppvisning. Foto: /AP/TT

Krigsskepp från Iran har gått in i Östersjön

När Ryssland på söndagen firade 325-årsjubileum för grundandet av sin militära flotta, med parad vid flottbasen Kronstadt utanför S:t Petersburg i söndags, deltog även fartyg från Iran, Pakistan och Indien. Nu efteråt väntas intensiva militärövningar både öster och väster om Sverige.

Nyheter · Publicerad 16:36, 26 jul 2021

De två iranska krigsfartygen som deltog, passerade enligt Danmarks försvarskommando in i Östersjön i torsdags, rapporterar SVT, som också konstaterar att detta är första gången någonsin som Irans marin är i Östersjön, såvitt det är känt.

Dessutom ska Ryssland ha skickat in tre atomubåtar med kärnvapenkapacitet i Östersjön, vilket inte heller ska ha hänt tidigare.

– Vi kan bekräfta att tre kärnkraftsdrivna ubåtar tidigare i juli seglade genom danska vatten mot Sankt Petersburg, säger Sören Damm Möller Lindhardt vid Danmarks försvarskommando till SVT Nyheter.

Nyhetsbyrån AP beskriver det ena iranska krigsfartyget, med namnet Sahand, som en fregatt, det vill säga ett ytfartyg som ligger mellan korvetten och jagaren i storlek.

Det andra iranska fartyget, med namnet Makran, beskrivs av SVT som ett så kallat basfartyg, som blev operativt så sent som i början av 2021. Enligt FOI:s expert på marinstridskrafter, Niklas Granholm, är skeppet en ombyggd oljetanker som till exempel kan användas som helikopterbas, för marinsoldater, eller som bunkerfartyg för andra stridsfartyg.

På en fråga från SVT om Makran skulle kunna transportera små ubåtar, svarar experten att det kan tänkas.

De iranska skeppens deltagande i den ryska militärparaden, ses enligt Granholm som ett tecken på fördjupade militära relationer mellan Ryssland och Iran, som han konstaterar har gemensamma intressen.

I rörliga bilder från ryska TV-kanalen Kanal ett, som publicerats av Radio Free Europe, ses också en pakistansk fregatt och en indisk fregatt segla på paraden utanför S:t Petersburg.

Dagens Nyheter uppger att den marina uppvisningen väntas följas av ryska militärövningar, inte bara i Östersjön utan även i Kattegatt, Skagerack och på Nordsjön.

Parader hölls, enligt nyhetsbyrån AP, också vid de ryska flottbaserna i Severomorsk (på Kolahalvön), Caspiisk (i Dagestan vid Kaspiska havet), Baltiisk (i Kaliningrad) , Sevastopol (på Krimhalvön), Vladivostok (i Fjärran östern-distriktet, vid Stillahavskusten) och Tartus (i Syrien).

Vi kan bekräfta att tre kärnkraftsdrivna ubåtar tidigare i juli seglade genom danska vatten mot Sankt Petersburg.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier