Därför säger Herren Gud så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval. Den som tror på den behöver inte fly.
Jesaja 28:16

Världen idag

Fregatten Sahand från islamiska republiken Iran har gått in i Östersjön och deltar nu i en rysk uppvisning. Foto: /AP/TT

Krigsskepp från Iran har gått in i Östersjön

När Ryssland på söndagen firade 325-årsjubileum för grundandet av sin militära flotta, med parad vid flottbasen Kronstadt utanför S:t Petersburg i söndags, deltog även fartyg från Iran, Pakistan och Indien. Nu efteråt väntas intensiva militärövningar både öster och väster om Sverige.

Nyheter · Publicerad 16:36, 26 jul 2021

De två iranska krigsfartygen som deltog, passerade enligt Danmarks försvarskommando in i Östersjön i torsdags, rapporterar SVT, som också konstaterar att detta är första gången någonsin som Irans marin är i Östersjön, såvitt det är känt.

Dessutom ska Ryssland ha skickat in tre atomubåtar med kärnvapenkapacitet i Östersjön, vilket inte heller ska ha hänt tidigare.

– Vi kan bekräfta att tre kärnkraftsdrivna ubåtar tidigare i juli seglade genom danska vatten mot Sankt Petersburg, säger Sören Damm Möller Lindhardt vid Danmarks försvarskommando till SVT Nyheter.

Nyhetsbyrån AP beskriver det ena iranska krigsfartyget, med namnet Sahand, som en fregatt, det vill säga ett ytfartyg som ligger mellan korvetten och jagaren i storlek.

Det andra iranska fartyget, med namnet Makran, beskrivs av SVT som ett så kallat basfartyg, som blev operativt så sent som i början av 2021. Enligt FOI:s expert på marinstridskrafter, Niklas Granholm, är skeppet en ombyggd oljetanker som till exempel kan användas som helikopterbas, för marinsoldater, eller som bunkerfartyg för andra stridsfartyg.

På en fråga från SVT om Makran skulle kunna transportera små ubåtar, svarar experten att det kan tänkas.

De iranska skeppens deltagande i den ryska militärparaden, ses enligt Granholm som ett tecken på fördjupade militära relationer mellan Ryssland och Iran, som han konstaterar har gemensamma intressen.

I rörliga bilder från ryska TV-kanalen Kanal ett, som publicerats av Radio Free Europe, ses också en pakistansk fregatt och en indisk fregatt segla på paraden utanför S:t Petersburg.

Dagens Nyheter uppger att den marina uppvisningen väntas följas av ryska militärövningar, inte bara i Östersjön utan även i Kattegatt, Skagerack och på Nordsjön.

Parader hölls, enligt nyhetsbyrån AP, också vid de ryska flottbaserna i Severomorsk (på Kolahalvön), Caspiisk (i Dagestan vid Kaspiska havet), Baltiisk (i Kaliningrad) , Sevastopol (på Krimhalvön), Vladivostok (i Fjärran östern-distriktet, vid Stillahavskusten) och Tartus (i Syrien).

Vi kan bekräfta att tre kärnkraftsdrivna ubåtar tidigare i juli seglade genom danska vatten mot Sankt Petersburg.

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Franklin Graham i nytt tal: Be inte om ursäkt för evangeliet

Bibeltro. Vid ett tal i Florida varnade evangelisten Franklin Graham för att en storm mot kristna är på väg,... fredag 2/6 10:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10