Under natten till fredagen greps entreprenören och medieprofilen Paolo Roberto för sexköp i samband med en polisrazzia. I en intervju med TV4 sade han att han på detta sätt försökte få bort ett hål i sitt liv.
Fördömandena mot Paolo Robertos brott har varit många och starka.
Josephine Appelqvist, grundare av organisationen Talita, som arbetar med att hjälpa kvinnor ut ur prostitution och människohandel, menade i Nyhetsmorgon att det män som köper sex behöver är en grundkurs i empati.
– De här männen gör mot kvinnorna det de ser i våldsporren.
– Det kan man inte göra mot sin flickvän eller fru, för då kan man inte bara gå därifrån. Men om man betalar någon för de sakerna, så kan man bara lämna henne där, sade hon.
Enligt Josephine Appelqvist är det svårt att generalisera om vilka män det är som köper sex, men något som de har gemensamt är att de ofta konsumerar porr och har en dålig kvinnosyn.
– Att producera våldspornografi borde inte vara tillåtet. Man ska inte kunna tjäna pengar på att exploatera unga, utsatta människor.
Talita vill att man höjer straffet för sexköp, men anser också att mer av fokuset måste hamna på de utsatta kvinnorna som ofta är offer för människohandel och mår mycket dåligt.
– Nu har sexköparen fått ett ansikte, nu behöver vi få ansikten på kvinnorna, var de kommer ifrån och vad de är med om.
Att förstå vilka fruktansvärda trauman och livssituationer kvinnorna har är ett sätt att motverka sexköp och utnyttjande, menar Josephine Appelqvist.
Simon Häggström, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens nationella operativa avdelning, skriver på Facebook att sexköpare är precis lika skyldiga som människohandlarna.
”Just du är medskyldig eftersom varje gång du köper sex så innebär det att människohandlarna kan fortsätta skåla i champagne medan de räknar sina sedelbuntar. Detta samtidigt som kvinnan du träffat bara blir en i raden av tiotusentals bortglömda kvinnor som genom åren offrats på prostitutionens altare”, skriver han, och fortsätter:
”Debatten om sexköp måste handla om mer än vad en enskild offentlig person gjort. Det här handlar om oss alla, om dig och mig och om vilket samhälle vi vill att kommande generationer ska växa upp i.”