Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Flyktingar från Ukraina måste ha rätt till bland annat abort även om de flytt till länder som Polen, med mindre tillåtande lagar än i hemlandet. Det menar en rad organisationer och politiker. Foto: Ola Torkelsson/TT

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera organisationer i samband med det ryska anfallskriget. En del vill se både förändrade abortlagar i grannländerna och slopad finansiering till hjälporganisationer som motsätter sig abort.

Nyheter · Publicerad 07:00, 18 maj 2022

Dagens Nyheter skrev nyligen om hur abortpiller och andra mediciner skickas med hjälpsändningar till våldtagna kvinnor i Ukraina efter rapporter om omfattande sexuellt våld från ryska soldater mot civilbefolkningen.

Omkring 25 000 paket med så kallade dagen-efter-piller har International Planned Parenthood Federation, IPPF, som ansändare. Organisationen skickar också läkemedel för medicinska aborter till sjukhusen i landet.

Samtidigt samlar ett nätverk av frivilliga runt om i Europa in akutpreventivmedel till sjukhusen i Ukraina, enligt DN.

Frågan om preventivmedel och abort för kvinnorna i och från Ukraina har de senaste veckorna lyfts av såväl frivilligorganisationer som Europaparlamentet.

Amnesty International och IPPF är två av en lång rad organisationer som i ett upprop vädjar till EU och andra biståndsgivare att se till så att Ungern, Polen, Rumänien och Slovakien ”underlättar slopandet av legala och politiska hinder” för bland annat medicinsk abort.

I dessa länder är det nämligen inte lika lätt att få tillgång till preventivmedel och abort som i Ukraina, där abort är tillåtet till och med tolfte graviditetsveckan, och både dagen-efter-piller och preventivmedel säljs receptfritt på apotek.

Men organisationerna vill gå längre än så. De anser att biståndsgivare som EU ”ska se till så att inget finansiellt stöd går till organisationer och aktörer i Ungern, Moldova, Polen, Rumänien, Slovakien eller Ukraina som är emot sexuella och reproduktiva rättigheter, och mot jämställdhet” – uttryck som i sammanhanget inkluderar både abort och dagen-efter-piller.

Även EU-parlamentet har riktat en uppmaning till medlemsländerna när det gäller de utsatta kvinnorna i och från Ukraina.

Den 5 maj antog parlamentet med stor majoritet en resolution där man fördömer användningen av våldtäkt som krigsvapen och uppmanar medlemsländerna att skydda kvinnor från våld och människohandel, och ge dem tillgång till grundläggande hälsotjänster.

Dessutom uppmanar man ”EU, värd- och transitländer att garantera tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa, särskilt akuta preventivmedel och hiv-läkemedel och abortvård, inklusive för dem som utsatts för en våldtäkt”.

Just i abortfrågan var dock ledamöterna mindre eniga. Även om majoriteten av ledamöterna hävdade rätten till abort, höjdes under debatten även röster emot, uppger Europaportalen. 

– Jag ser att vissa av er i det här rummet vill att ukrainska kvinnor, som har traumatiserats av bomber, ska traumatiseras igen med abort. Vad de behöver är mat och mediciner, sade polacken Izabela-Helena Kloc från den högernationalistiska partigruppen ECR.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00