Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Flyktingar från Ukraina måste ha rätt till bland annat abort även om de flytt till länder som Polen, med mindre tillåtande lagar än i hemlandet. Det menar en rad organisationer och politiker. Foto: Ola Torkelsson/TT

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera organisationer i samband med det ryska anfallskriget. En del vill se både förändrade abortlagar i grannländerna och slopad finansiering till hjälporganisationer som motsätter sig abort.

Nyheter · Publicerad 07:00, 18 maj 2022

Dagens Nyheter skrev nyligen om hur abortpiller och andra mediciner skickas med hjälpsändningar till våldtagna kvinnor i Ukraina efter rapporter om omfattande sexuellt våld från ryska soldater mot civilbefolkningen.

Omkring 25 000 paket med så kallade dagen-efter-piller har International Planned Parenthood Federation, IPPF, som ansändare. Organisationen skickar också läkemedel för medicinska aborter till sjukhusen i landet.

Samtidigt samlar ett nätverk av frivilliga runt om i Europa in akutpreventivmedel till sjukhusen i Ukraina, enligt DN.

Frågan om preventivmedel och abort för kvinnorna i och från Ukraina har de senaste veckorna lyfts av såväl frivilligorganisationer som Europaparlamentet.

Amnesty International och IPPF är två av en lång rad organisationer som i ett upprop vädjar till EU och andra biståndsgivare att se till så att Ungern, Polen, Rumänien och Slovakien ”underlättar slopandet av legala och politiska hinder” för bland annat medicinsk abort.

I dessa länder är det nämligen inte lika lätt att få tillgång till preventivmedel och abort som i Ukraina, där abort är tillåtet till och med tolfte graviditetsveckan, och både dagen-efter-piller och preventivmedel säljs receptfritt på apotek.

Men organisationerna vill gå längre än så. De anser att biståndsgivare som EU ”ska se till så att inget finansiellt stöd går till organisationer och aktörer i Ungern, Moldova, Polen, Rumänien, Slovakien eller Ukraina som är emot sexuella och reproduktiva rättigheter, och mot jämställdhet” – uttryck som i sammanhanget inkluderar både abort och dagen-efter-piller.

Även EU-parlamentet har riktat en uppmaning till medlemsländerna när det gäller de utsatta kvinnorna i och från Ukraina.

Den 5 maj antog parlamentet med stor majoritet en resolution där man fördömer användningen av våldtäkt som krigsvapen och uppmanar medlemsländerna att skydda kvinnor från våld och människohandel, och ge dem tillgång till grundläggande hälsotjänster.

Dessutom uppmanar man ”EU, värd- och transitländer att garantera tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa, särskilt akuta preventivmedel och hiv-läkemedel och abortvård, inklusive för dem som utsatts för en våldtäkt”.

Just i abortfrågan var dock ledamöterna mindre eniga. Även om majoriteten av ledamöterna hävdade rätten till abort, höjdes under debatten även röster emot, uppger Europaportalen. 

– Jag ser att vissa av er i det här rummet vill att ukrainska kvinnor, som har traumatiserats av bomber, ska traumatiseras igen med abort. Vad de behöver är mat och mediciner, sade polacken Izabela-Helena Kloc från den högernationalistiska partigruppen ECR.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier